Alleen nog loten kopen als je volwassen bent (in het VK)

11 december 2020 - 14:42

In het Verenigd Koninkrijk kun je volgend jaar alleen nog loten kopen voor loterijen, als je achttien jaar of ouder bent. Een goed idee?

Dat kan binnenkort niet meer... De 17-jarige winnares Jane Park
Dat kan binnenkort niet meer... De 17-jarige winnares Jane Park

Over een paar maanden mogen jongeren die 16 of 17 jaar oud zijn, geen loten meer kopen voor de loterijen van de National Lottery. De regel gaat gelden voor heel het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de krant The Sun.

Vanaf april 2021 moet je minimaal 18 jaar zijn, als je loterijloten online wilt kopen in het VK. In oktober 2021 mag je ook in winkels geen loten meer kopen als je 17 jaar of jonger bent. In Nederland geldt deze regel al veel langer.

De National Lottery?

De National Lottery is de grootste loterijorganisatie van het United Kingdom. Het kansspelbedrijf is eigendom van Camelot Group en is opgericht in 1994. De meest bekende loterijen van National Lottery zijn de Lotto, Set For Life en EuroMillions.

EuroMillions kun je vergelijken met de Eurojackpot bij ons. Even alle getallen van de Eurojackpot voorspellen en je bent, net zoals bij EuroMillions, dik miljonair. Want EuroMillions heeft, net als Eurojackpot hier, de grootste jackpot van het Verenigd Koninkrijk.

Win je Set For Life dan zit je ook goed. Je krijgt dan dertig jaar  lang 10.000 pond, bijna 11.000 euro, per maand. Alle prijzen van de National Lottery zijn belastingvrij.

18+ goed idee?

Is het verstandig dat jonge mensen geen loten voor een loterij mogen kopen? Callie Rogers vindt van wel. Zij was de jongste winnares van Lotto in Engeland ooit. In 2003, ze is dan 16 jaar, wint ze omgerekend een slordige €2,5 miljoen euro. Een groot deel van het geld verkwist ze.

Ook winnares Jane Park is achteraf niet heel blij met haar gewonnen hoofdprijs. Ze was 17 jaar toen ze, in 2013, een miljoen pond won, dat is bijna 1,1 miljoen euro. In de Engelse pers zegt ze:

‘I thought it would make [my life] ten times better but it’s made it ten times worse. I wish I had no money most days. My life would be so much easier if I hadn’t won.’

En, houd je vast, ze was zelfs van plan om de loterijorganisatie aan te klagen, omdat ze haar onbezorgde tienerjaren is kwijt geraakt.

‘I think 18 should be the minimum age for winning the ­lottery, at the least. The current age of 16 is far too young.’

De Loterijman vindt 18+ ook een héél goed idee. En ben je 18 jaar of ouder? Alleen dan heeft hij nog een goede tip waar je Oudejaarsloten moet kopen