Nederlandse loterijen mogen meer geld uitkeren

8 juli 2019 - 14:17

Goed nieuws! Van Den Haag mogen Nederlandse loterijen binnenkort meer prijzen uitkeren.

Hoe meer geld, hoe beter!
Hoe meer geld, hoe beter!

Speel je mee met loterijen? Dan maak je binnenkort kans op meer en grotere prijzen. Het kabinet heeft namelijk besloten(pdf) dat loterijen meer geld aan spelers mogen uitkeren. Jee!

Nu is het nog zo dat de goededoelenloterijen in Nederland, zoals bijvoorbeeld de Postcode Loterij, vijftig procent van de inleg aan goede doelen moeten schenken. Dat percentage wordt verlaagd tot veertig procent. Daarom blijft er een groter bedrag over om te verdelen onder deelnemers.

Meer kans op prijs

Hoogstwaarschijnlijk gaat de nieuwe regel per 1 januari 2020 in. Deelnemers van onder andere de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij maken vanaf dat moment kans op een groter prijzenpakket. De Loterijman zegt: mooi!

Voor deelnemers aan de Staatsloterij en de Lotto verandert er niets. Deze loterijen dragen al veel minder geld af, namelijk vijftien procent (Staatsloterij) en achttien procent (Lotto). De Staatsloterij draagt geld af aan, jawel, de staat. De Lotto aan maatschappelijk welzijn, volksgezondheid en sport.

De Staatsloterij zit met een verplichte afdracht van vijftien procent aan het allergoedkoopste afdrachtstarief in Nederland. Daarom maak je bij de Staatsloterij het meeste kans op prijs. Je winkans is bij de Staatsloterij 1 op 2.

Want: meer concurrentie voor loterijen

De nieuwe, gunstige maatregel voor loterijspelers past in het beleid van Den Haag om ‘stapsgewijs het kansspelbeleid te moderniseren.’ De huidige Wet op de kansspelen dateert van 1964.

Den Haag is bezig om die kansspelwet aan te passen aan de tijd van nu. Zo kunnen online casino’s vanaf medio 2020 een vergunning aanvragen om op de Nederlandse markt actief te worden. Online gokken is op dit moment nog verboden, in de polder. Daarnaast worden er stapsgewijs steeds meer nieuwe loterijen in Nederland toegestaan, zoals het nieuwe Lot of Happiness.

Loterijen krijgen dus te maken met meer concurrentie. Daarom worden ze door Den Haag in de toekomst wat meer ontzien. Dat is vooral goed nieuws voor iedereen die meespeelt met een of meerdere loterijen. Want: méér kans, op méér geld…!