Koningin Máxima opent hoofdkantoor Goede Doelen Loterijen

15 November 2018 - 13:28

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 6 december in Amsterdam het nieuwe, bijzondere kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterijen.

Koningin Máxima (© RVD - Jeroen van der Meyde)
Koningin Máxima (© RVD - Jeroen van der Meyde)

Koninklijke aandacht voor de Goede Doelen Loterijen. Koningin Máxima opent op 6 december het groots gerenoveerde hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam. Bijzonder aan het pand is, dat het zo duurzaam mogelijk is verbouwd.

Het nieuwe hoofdkantoor staat aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Dit kantoorpand stond al geruime tijd leeg. In plaats van iets nieuws te bouwen, werd ervoor gekozen om dit pand zo milieuvriendelijk mogelijk om te bouwen tot een nieuw loterijpaleis.

Architectenbureau Benthem Crouwel heeft het ‘nieuwe’ pand ontworpen. Benthem Crouwel is onder andere bekend van het mooie Station Rotterdam Centraal en het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam (de ‘badkuip’). Het architectenbureau bedacht onder meer een (dak)gevel van ‘bladeren’. Een technologisch én duurzaam hoogstandje:

Het pand heeft een symbolisch bladerdak, dat is opgebouwd uit 6.800 stalen bladeren. Drie grote en drie kleine boomvormige kolommen dragen het dak dat met 2.500 m2 zonnepanelen voldoende elektrische energie opwekt voor 80 huishoudens per jaar. Op het dak komt een grote daktuin, waar subtropische planten kunnen groeien en het regenwater wordt opgevangen.’

Meer bijzonderheden? Het isolatiemateriaal bestaat uit schimmels (!) van agrarisch afval (MycoFoam) en een gedeelte van de ramen op de zuidgevel kan elektriciteit opwekken. Het regenwater dat wordt opgevangen is onder andere bestemd om de toiletten mee door te spoelen. En op het dak komt ook nog eens een heus ‘wormenhotel’:

Elke dag belanden enorme hoeveelheden schillen, klokhuizen en koffiedik in de vuilnisbak, terwijl dit juist het favoriete kostje is van de worm. Een wormenhotel biedt uitkomst.

In een wormenhotel leven gemiddeld zo'n 100 wormen die compost maken van gft-afval. Ze eten het afval op en poepen het vervolgens weer uit, waardoor compost ontstaat. Deze natuurlijke compost vol mineralen kan weer worden gebruikt om de voor- en daktuin van het nieuwe pand te bemesten en vruchtbaar te houden. Deze belangrijke voedingsstoffen uit organisch afval gaan zo niet meer verloren en daarmee ondersteunt het wormenhotel het duurzame karakter van het pand.

Een bijzonder kantoorpand dus. Het gaat ongeveer 600 werknemers van de Goede Doelen Loterijen huisvesten. Die werknemers werken bij de Postcode Loterij, de BankGiro Loterij of de VriendenLoterij. Die laatste loterij heeft een connectie met Máxima. De VriendenLoterij is donateur van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.