VriendenLoterij: review en uitleg

1

miljoen

1 op 2,9

winkans

15,25

lotprijs

trekking: 9 june

 • Elk uur kans op €1000,-
 • 2 gratis dierentuinkaartjes t.w.v. €59,50
 • Matige winkans en uitkeringspercentage
Uitkeringspercentage Nog onbekend, was 27,4%
Uitslag Elke 1e van de maand
Extra trekkingen 2024 1 april, 21 september, 24 december

De VriendenLoterij is vernieuwd, maar is het beter geworden?

De VriendenLoterij is vernieuwd. De bekende loterij is in de zomer van 2021 gefuseerd met de BankGiro Loterij. De prijzenpot is groter, maar een lot is wel duurder geworden. Voortaan speel je mee voor €15,25 per trekking. Dat was €13,50. Er zijn 15 trekkingen per jaar.

De VriendenLoterij bestaat uit twee onderdelen: een gewone loterijtrekking en een bingospel.

Je lotnummer voor de loterij zijn de laatste vijf cijfers van je bankrekening plus twee letters. Met dat nummer maak je kans op de volgende prijzen:

 • Elke maand €1 miljoen
 • Elke week €100.000,-
 • Elke week €25.000,-
 • Elke dag €10.000,-
 • Elk uur €1000,-

Daarnaast zijn er nog kleinere prijzen zoals kaartjes voor het Concertgebouw.

Voor de bingo krijg je iedere week een bingokaart, waarmee je iedere kans maakt op geldprijzen tot €100.000,- en allerlei kleine prijzen als een HEMA-cadeaubon of een fles Andrélon-shampoo.

Bekijk de video van de VriendenLoterij over het vernieuwde prijzenpakket:

Voordelen van de VriendenLoterij

De Loterijman noemt vier voordelen van de VriendenLoterij.

Ten eerste is het leuk dat je bij de VriendenLoterij elk uur kans maakt op €1000,-. Nou is het niet écht zo dat ieder uur een trekking plaatsvindt. De notaris verricht op de laatste werkdag vóór de 10e van de maand de trekking voor de hele maand. Vervolgens publiceert de VriendenLoterij elke dag een aantal prijzen.

Ten tweede krijg je als deelnemer de gratis VriendenLoterij VIP-kaart. De Loterijman citeert de website van de VriendenLoterij: ‘Met de persoonlijke VIP-Kaart heeft u gratis toegang bij ruim 125 musea, ontvangt u korting op dagjes en avondjes uit en maakt u kans om exclusieve evenementen te bezoeken.’

Ten derde steun je via de VriendenLoterij een groot aantal goede doelen op het gebied van welzijn, gezondheid en cultuur. Je kunt ook kiezen om voor één specifiek doel te spelen, dus een bepaalde stichting, vereniging of sportclub. Ruim 3500 clubs in Nederland doen mee. Speel je mee voor één doel, dan gaat minimaal 40% van je lotprijs naar dat doel.

Ten vierde krijg je als nieuw lid twee dierentuinkaartjes naar keuze, ter waarde van maximaal €59,50. Dat is een prima welkomstcadeau.

Nadelen van de VriendenLoterij

Maar de VriendenLoterij heeft ook een aantal nadelen:

 1. Je kans om een grote prijs te winnen bij de VriendenLoterij is erg klein. De VriendenLoterij adverteert met een winkans van 1 op 5,5, maar daaronder vallen ook alle nikserige prijsjes als een paar sokken, een fles shampoo of een pak koekjes.
 2. Het uitkeringspercentage van de VriendenLoterij is laag. Slechts een klein deel van al het ingelegde geld wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen. Het uitkeringspercentage van de vernieuwde VriendenLoterij is nog niet gepubliceerd, maar voorheen was dit 27,4%. Dat is véél lager dan de Staatsloterij (70%) of de Lotto (50%).
 3. Je betaalt kansspelbelasting over alle geldprijzen boven de €454,-. Win je €1 miljoen, dan houd je daardoor maar €695.000,- over. Au.
 4. Sta je eenmaal in het systeem van de VriendenLoterij, dan krijg je soms telefoontjes of je wilt meespelen met meer loten. Je kan aangeven dat je niet gebeld wilt worden, maar dat is gedoe, net als opzeggen.

Is meedoen met de VriendenLoterij slim?

Het kan spannend zijn om naar de trekking van de bingogetallen te kijken tijdens het tv-programma VriendenLoterij Miljonairs. En het is leuk dat je elke dag kunt checken of je misschien €10.000,- of €1000,- gewonnen hebt.

Maar afgezien daarvan is de VriendenLoterij niet zo’n goede loterij, vindt de Loterijman.

Het uitkeringspercentage en de winkans zijn zo’n beetje het laagste van alle loterijen in Nederland.

En met 15 trekkingen per jaar à €15,25 kost de VriendenLoterij je toch €228,75 per jaar. Een hoop geld. En van die €228,75 gaat maar ongeveer €91,50 naar het goede doel.

Wil je een goed doel steunen, bijvoorbeeld een bepaalde stichting of sportclub, dan kun je beter zelf €91,50 overmaken. Daarmee spaar je alvast €137,25 uit!

En wil je dan toch kans maken op een mooie prijs, doe dan bijvoorbeeld iedere maand mee met de Staatsloterij met 1/5e lot. Dat kost per jaar maar €42,- en je maakt dan elke maand kans op minimaal €1.500.000,- en duizenden andere geldprijzen, die allemaal belastingvrij zijn.

Dus doe je mee met de Staatsloterij in plaats van de VriendenLoterij, dan steun je je zelfgekozen goede doel, maakt kans op grotere prijzen én je houdt €95,25 in je portemonnee.