Moet je bij een loterij belasting betalen?

Betaal je over prijzen die je wint in een loterij belasting? Lees hier precies of je kansspelbelasting moet betalen en zo ja, hoeveel.

Alles over belasting en loterijprijzen.
Alles over belasting en loterijprijzen.

Stel, je hebt een prijs in een loterij gewonnen. Een mooie geldprijs bij de Staatsloterij of Lotto. Of misschien een dikke BMW bij de Postcode Loterij. Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe het zit met de belasting.

Is je prijs belastingvrij of moet je er kansspelbelasting over betalen? En hoe gaat dat in zijn werk? De Loterijman zet alles voor je op een rij.

Win je meer dan €449,-? Dan betaal je belasting

De hoofdregel is: over loterij-prijzen boven de €449,- moet je 30,5% belasting betalen. (Voor 1 januari 2024 was dit 29,5%.)

Win je bijvoorbeeld een geldprijs van €1000,-, dan betaal je hierover €305,- kansspelbelasting. De loterij-organisatie trekt dit bedrag van je prijs af en betaalt dit rechtstreeks aan de Belastingdienst. Als winnaar krijg je altijd het nettobedrag uitgekeerd. In dit geval €695,-.

Dat is voor sommige winnaars een tegenvaller. Je denkt bijvoorbeeld miljoen euro te winnen, maar na aftrek van belasting zie je maar 695.000 euro op je rekening bijgeschreven. Natuurlijk nog steeds een leuk bedrag, maar je mag jezelf dan geen miljonair noemen.

Dan nog twee details:

  • Win je met één lot meerdere prijzen in één trekking en komt het totaalbedrag uit boven de €449,-, dan ben je ook kansspelbelasting verschuldigd.
  • Win je op meerdere loten een geldprijs van €449,- of minder, dan hoef je geen belasting te betalen. De bedragen worden dus niet bij elkaar opgeteld.

Alleen de Staatsloterij is belastingvrij

Er is één uitzondering: de Staatsloterij. Alle prijzen waarmee de Staatsloterij adverteert, zijn belastingvrij. Win je een miljoen euro, dan krijg je ook precies een miljoen euro op je rekening gestort.

Het is overigens niet zo dat de Staatsloterij als staatsbedrijf is vrijgesteld van kansspelbelasting. In werkelijkheid verhoogt de Staatsloterij van tevoren alle grote prijzen, zodat ze na aftrek van belasting precies op een mooi rond bedrag uitkomen.

Hoe werkt dat? Een prijs van een miljoen euro bij de Staatsloterij is in werkelijkheid €1.438.848,92. Haal je daar 30,5% vanaf, dan kom je exact op €1.000.000,- uit.

Hoe dan ook, bij Staatsloterij hoef je nooit gefrustreerd te zijn als je op je rekeningafschrift kijkt.

Betaal je belasting over een gewonnen auto of reis?

Hoe zit het met prijzen die niet uit geld bestaan? Bijvoorbeeld een BMW bij de Postcode Loterij? Of een droomreis, zoals je kan winnen bij de nieuwe loterij Lot of Happiness?

Ook daarover is kansspelbelasting verschuldigd. Maar omdat het wel heel lullig is voor prijswinnaars als ze zelf een behoorlijke greep in hun spaarpot moeten doen, betalen de Nederlandse loterijen allemaal de belasting over niet-geldprijzen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een plotselinge blauwe envelop wanneer Gaston met een auto voor je deur staat.

Buitenlandse loterijen en kansspelbelasting

Win je een prijs in een buitenlandse loterij, dan ben je zelf verantwoordelijk het afdragen van belasting. Dus doe je een keer mee aan de Amerikaanse Powerball-loterij en win je de jackpot van een miljard dollar, dan mag je een telefoontje plegen naar de Belastingdienst met de heugelijke mededeling dat je 295 miljoen dollar in de Nederlandse schatkist gaat storten. Mark Rutte zegt alvast hartelijk dank.

Vermogensrendementsheffing

De Loterijman is geen belastingadviseur, maar vertelt wel graag het complete verhaal over belasting en loterijprijzen. Daarom nog dit: heb je een prijs gewonnen en is daarna je totale vermogen meer dan €57.000,- (tot dit bedrag is je vermogen belastingvrij in 2024), dan betaal je vermogensrendementsheffing.

Het tarief kan variëren, afhankelijk van hoeveel vermogen je precies bezit en of dit bijvoorbeeld op een spaarrekening staat of belegd is in aandelen. Raadpleeg voor de exacte regels de website van de Belastingdienst.