Staatsloterij

30

miljoen

1 op 2

winkans

17,50

lotprijs

trekking: 10 june 22:00 uur

  • Hoogste winkans van Nederland
  • Hoogste uitkeringspercentage van Nederland
  • Alle prijzen belastingvrij
Speel nu mee
Uitkeringspercentage 70%
Minimale jackpot €7.500.000,-
Gemiddelde kans op jackpot 1 op 8.900.000
Kans op prijs van minimaal je inleg 1 op 7,4
Trekking Elke 10e van de maand om 22.00 uur
Extra trekkingen Koningsdag, 1 juli, 1 oktober en 31 december

De hoogste winkans van Nederland

De Staatsloterij is de loterij met de grootste winkans van Nederland. Je hebt een kans van ruim 1 op 2 dat op je iets wint met jouw lotnummer. Dat betekent dat op ruim de helft van alle Staatsloten een prijs valt.

Bij geen enkele andere loterij in Nederland maak je zo veel kans op een geldprijs. Bij de Postcode Loterij is je kans op een prijs bijvoorbeeld maar 1 op 7.

(Meer over je exacte kansen per prijs lees je in het overzicht van winkansen bij de Staatsloterij.)

Uitkeringspercentage van 70%

Niet alleen je winkans is groot, maar ook het uitkeringspercentage. De Staatsloterij keert 70% van de inleg uit in de vorm van geldprijzen. Dat is verreweg het hoogste van alle loterijen in Nederland. Ter vergelijking: de Lotto zit op 50% en de Postcode Loterij op slechts 31,8%.

Bovendien zijn alle prijzen van de Staatsloterij geheel belastingvrij. Je betaalt dus geen kansspelbelasting of inkomstenbelasting. Dat scheelt behoorlijk, als je de jackpot wint.

Is de Staatsloterij eerlijk?

Toch hangt om de Staatsloterij nog een beetje een zweem van schandalen. In het verleden heeft de loterij regelmatig een oneerlijke schaats gereden. Zo vielen er jarenlang prijzen op niet verkochte loten en reclames waren soms misleidend, waardoor veel mensen de Staatsloterij nep of onbetrouwbaar vonden.

Gelukkig zijn deze misstanden nu verleden tijd. Na alle dure rechtszaken en ophef is de loterij veel transparanter geworden. Je kunt zelfs de trekking door de notaris live bijwonen als je dat wilt. Er zijn geen misleidende reclames meer en er vallen geen prijzen meer op niet verkochte loten.

De Staatsloterij is dus weer te vertrouwen.

Hoe doe je mee?

Je kan natuurlijk heel traditioneel een Staatslot kopen in de sigarenwinkel. Maar online loten kopen is veel makkelijker en veiliger. Daarvoor hoef je de deur niet uit en je loopt nooit het risico dat je je winnende lot verliest. Of (de horror!) dat het gestolen wordt.

Online meespelen kan eenmalig, met een of meerdere loten voor één trekking. Of je kiest voor automatisch meespelen. Je mist dan nooit een trekking en doet ook automatisch mee met alle bijzondere trekkingen, zoals de Oudejaarsloterij en de Koningsdagloterij.

Begin je met automatisch meespelen, dan krijg je nu van de Staatsloterij een gratis heel Staatslot ter waarde van €17,50,- cadeau. Je speelt mee zo lang je zelf wilt, dus je zit nergens aan vast.

Uitleg: hele en 1/5 Staatsloten

Er zijn twee soorten Staatsloten.

  • Een heel Staatslot kost €17,50.
  • Een 1/5 Staatslot kost €3,50.

Een vaak gehoord misverstand is dat je met een 1/5 Staatslot minder kans hebt op de jackpot. Dat klopt niet. Met een 1/5 Staatslot heb je precies evenveel winkans op alle prijzen als met een heel Staatslot.

Win je met een 1/5 lot, dan krijg je 1/5e deel van de prijs uitbetaald. Bijvoorbeeld: op jouw lotnummer valt een prijs van €100,-. Met 1/5 Staatslot win je €20,-.

Win je de jackpot met 1/5 Staatslot, dan win je ook 1/5e deel van de jackpot. De rest van de jackpot gaat naar de andere vier spelers in Nederland die ook 1/5 lot gekocht hebben en met hetzelfde lotnummer spelen.

Wanneer valt de jackpot?

Elke maand trekt de notaris een bal uit de ‘jackpotmachine’. Is dat een oranje bal, dan valt die maand de jackpot. Uit alle verkochte lotnummers wordt dan één nummer getrokken waarop de miljoenenprijs valt.

Hoe het precies werkt met de jackpot zie je in deze korte video (34 seconden):

Uitleg Staatsloterij XL

Bij iedere gewone trekking van de Staatsloterij is er tegenwoordig een extra trekking: Staatsloterij XL. Hiervoor betaal je een klein bedrag meer dan bij een lot zonder XL:

  • Een heel lot met XL kost €20,-
  • Een 1/5 lot met XL kost €4,-

Doe je mee met XL, dan maak je kans op prijzen variërend van €100,- tot €1 miljoen. Spannend: bij XL vallen sommige prijzen niet op de eindcijfers van je lotnummer, maar juist op de begincijfers.

Je winkansen bij XL zijn niet zo groot als bij de gewone trekking. De kans dat je een prijs wint is ongeveer 1 op 93. Aan de andere kant is het ook niet duur om deze optie erbij te nemen. Bovendien is het uitkeringspercentage bij Staatsloterij XL ook 70%, dus hoog in vergelijking met andere loterijen.

Hoe win je gegarandeerd een prijs?

Wil je 100% zeker zijn van een prijs, koop dan een straat Staatsloten. Dit zijn tien Staatsloten met de eindcijfers 0 tot en met 9. Zo win je gegarandeerd minstens €50,- per trekking en hoef je je ook niet meer af te vragen wat nou het beste eindcijfer is.

Je kan ook tien 1/5 Staatsloten kopen met de eindcijfers 0 tot en met 9. Dit heet een straatje. Je wint dan minstens €10,- per trekking.

Een andere manier om je kansen te vergroten is spelen met een groep. Voor hetzelfde geld speel je dan met veel meer loten mee. Je moet dan natuurlijk wel je prijzen delen.

Probeer nu de Staatsloterij en krijg een gratis lot

Wil je na deze Staatsloterij review de loterij uitproberen of een keer meespelen omdat de jackpot heel hoog staat?

Het allerslimst kies je dan voor automatisch meespelen met één heel lot. Je krijgt er dan meteen gratis een heel Staatslot bij. Zo heb je 2 loten voor de prijs van 1!

Speel nu mee