Coronacrisis: loterijen in Spanje stoppen ermee

19 maart 2020 - 13:38

De Spaanse loterijen stoppen per direct met de verkoop van loten.

Voorlopig vallen er in Spanje geen lottoballen meer.
Voorlopig vallen er in Spanje geen lottoballen meer.

Vanwege een strenge lockdown ligt het openbare leven in Spanje zo goed als stil. Spanjaarden moeten zoveel mogelijk thuis blijven en mogen alleen naar buiten als ze daar een goede reden voor hebben. Zo niet, dan krijgen ze een forse boete.

Nu raken Spanjaarden ook nog een van hun laatste verzetjes kwijt: de loterij.

In Spanje zijn loterijen veel populairder dan in Nederland. Zeker bij de grote trekkingen rondom de feestdagen doet praktisch het hele land mee, vaak in groepsverband met het dorp, het bedrijf of een groep vrienden of familie.

Maar nu kan dat niet meer. De nationale loterij-organisatie Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE, onderdeel van de staat) heeft besloten de verkoop van loten voor onbepaalde tijd te staken.

Zowel in de winkels (voor zover die nog open zijn) als online kun je geen loten meer kopen. Ook kun je eerder gekochte winnende loten waar een prijs op gevallen is van 2000 euro of minder niet meer verzilveren.

Prijzen van 2000 euro of meer kunnen nog wel geïnd worden bij bankfilialen, maar SELAE adviseert om daarmee te wachten totdat de pandemie afgezwakt is.

SELAE laat weten coulant om te gaan met de deadlines voor het innen van prijzen.

In elk geval tot 29 maart

Ook alle trekkingen zijn geannuleerd, behalve de aankomende trekking van EuroMillions (vergelijkbaar met onze Eurojackpot) op 20 maart.

Het is nog niet bekend wanneer SELAE de loterijtrekkingen weer hervat. De huidige coronamaatregelen van de overheid duren in elk geval tot 29 maart, maar vanwege het snel oplopende aantal patiënten is het zeer waarschijnlijk dat de lockdown wordt verlengd.

Na Italië is Spanje het land dat het hardste geraakt is door de corona-uitbraak. Het land telt bijna 18.000 aangetoonde coronagevallen en er zijn tot nu toe 767 mensen overleden aan het virus.

In Nederland gaan alle loterijen vooralsnog gewoon door.