Hoe werkt de Lucky Day-trekking?

Elke dag is er een trekking van Lucky Day. Maar hoe werkt die trekking precies? De Loterijman zoekt het uit.

Hoe verloopt die trekking precies?
Hoe verloopt die trekking precies?

Lucky Day is het dagelijkse spel van de Nederlandse Loterij. De trekking vindt iedere avond plaats tussen 18.05 uur en 18.30 uur. Om 19.00 uur worden de winnende getallen bekendgemaakt en weet je of je die dag misschien een mooie prijs hebt gewonnen.

Maar hoe gaat de Lucky Day-trekking nou precies in zijn werk? De Loterijman legt het stap voor stap uit.

De voorbereiding

Elke dag kun je tot 18.00 uur loten kopen voor de Lucky Day-trekking van die avond. Kort na 18.00 uur controleert een notaris op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij of de verkoop inderdaad gestopt is. Is dat het geval, dan geeft hij toestemming om de trekking te starten.

De trekking vindt plaats in het zogenaamde speltheater, een ruimte waar bijvoorbeeld ook de Lotto-trekking plaatsvindt.

In het speltheater staan twee Lucky Day-machines met grote doorzichtige plastic bollen. Vlak voor de trekking wordt de ene machine gevuld met 80 ballen met de getallen 1 tot en met 80 erop. De andere machine wordt gevuld met 51 bonusballen, waarop de getallen 1, 3, 5 en 10 staan.

Overdag en ’s nachts liggen deze ballen overigens veilig in de kluis, zodat niemand ermee kan knoeien. De machines worden jaarlijks gekeurd door keuringsinstantie GLI. Zo weet je zeker dat de trekking eerlijk verloopt.

De trekking zelf

Dan begint het spektakel: de machines worden aangezet. De machine blaast lucht in de bol, waardoor de ballen alle kanten op vliegen en stuiteren.

De eerste machine trekt achter elkaar 20 winnende ballen. In elke bal zit een chip en de machine kan daardoor zelf ‘lezen’ welke getallen getrokken zijn.

Het trekkingssysteem print automatisch een uitslagformulier met de winnende getallen. De notaris controleert of de getallen op het formulier kloppen met de getrokken ballen.

Vervolgens trekt de tweede machine één bal. Ook deze bal wordt door middel van een chip automatisch uitgelezen. Het systeem print een uitslagformulier met het getrokken bonusgetal en de notaris controleert het formulier.

Alles wordt gecontroleerd

Klopt alles? Dan geeft de notaris de uitslagformulieren aan twee medewerkers van de Nationale Loterij. Zij voeren de uitslag onafhankelijk van elkaar in in het computersysteem van Lucky Day.

Zit er verschil tussen de getallen die de twee medewerkers hebben ingevoerd, dan heeft iemand een tikfout gemaakt en gebeurt de invoer opnieuw.

Hebben beide medewerkers dezelfde getallen ingevoerd, dan gaat het systeem verder en wordt gekeken op welke loten er allemaal een prijs gevallen is.

Het systeem maakt automatisch een eindrapport, waarop staat:

  • Het aantal winnaars.
  • De hoogte en berekening van de prijzen.
  • De totaalbedragen van de uit te keren prijzen per prijscategorie.

Om 19.00 uur maakt de notaris de uitslag officieel. De winnende getallen worden bekendgemaakt op Teletekst en de website van de Nederlandse Loterij.

Vanaf dat moment kun je je winnende Lucky Day-lot inleveren bij een verkooppunt en je prijs incasseren.

Zelf een trekking van Lucky Day bijwonen?

Zo werkt de Lucky Day-trekking. Niet al te ingewikkeld dus en het hele proces duurt nog geen uur.

Ben je benieuwd geworden naar het speltheater en de machines die voor Lucky Day gebruikt worden? Dan kun je op afspraak zelf een trekking bijwonen op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk.

Een trekking bijwonen is gratis, maar je moet wel even telefonisch reserveren via de klantenservice van Lucky Day. Het telefoonnummer is 070.550.0852.

Beeld: screenshot Lucky Day.