Hoe werkt de Lotto-trekking?

Bekijk hier hoe de Lotto-trekking werkt en leer hoe je zo’n trekking gratis kan bijwonen.

Dit is het apparaat dat je miljonair kan maken.
Dit is het apparaat dat je miljonair kan maken.

De Lotto bestaat in Nederland al sinds 1974 en sinds die tijd is er eigenlijk weinig veranderd.

Maar hoe werkt de Lotto-trekking nou precies?

Met behulp van een apparaat dat lijkt op een bingomachine worden een aantal ballen getrokken, dat weet iedereen.

Maar niet iedereen weet dat de Nederlandse Loterij een superstrak protocol heeft opgesteld. Elke trekking verloopt daarom altijd op exact dezelfde manier, bijna als een heilig ritueel.

De locatie

De trekkingen van de Lotto vinden plaats in Rijswijk, op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij aan de Laan van Hoornwijck 55. Je kunt het gebouw zien liggen vanaf de snelweg, als je over knooppunt Ypenburg rijdt.

In dat gebouw is een speciale ruimte, het speltheater. Dit speltheater is zwaar beveiligd. Je komt hier niet zomaar in, ook niet als je bij de Nederlandse Loterij werkt. Hier vindt de Lotto-trekking plaats.

De materialen

In het speltheater staat een trekkingsmachine. Dat is een soort bingo-apparaat met daaraan vastgemaakt een plaat met 45 uitsparingen waar de Lotto-ballen in liggen te wachten tot de trekking begint.

Wanneer er geen trekking is, liggen die ballen opgeslagen in een kluis, waar alleen de notaris toegang toe heeft. De notaris haalt de ballen vlak voor de trekking uit de kluis.

Zowel de machine als de ballen worden jaarlijks grondig getest en gekeurd door GLI (Gaming Laboratories International), voorheen het Nederlands Meetinstituut. Er wordt gekeken of de machine nog goed werkt en of de ballen niet beschadigd of gebutst zijn.

Ook doet GLI een aantal proeftrekkingen om te zien of er misschien afwijkingen zijn ontstaan.

Dankzij de keuring weet je zeker dat de Lotto-trekking eerlijk verloopt.

Hoe werkt de trekking zelf?

Elke zaterdag sluit om 18.00 uur de verkoop van Lotto-loten. Je kan dan geen loten meer kopen voor de trekking van die avond.

De notaris controleert of de verkoop inderdaad gesloten is en start dan de trekking. Deze vindt altijd plaats tussen 18.05 uur en 19.30 uur.

De machine werkt volgens het bekende recept: de notaris drukt op een knop en de ballen vallen door de plaat heen en rollen de doorzichtige bol in.

De bol met de ballen draait rond en er worden achter elkaar zes ballen getrokken plus een reservegetal.

Bekijk deze korte video van één minuut voor een blik in het speltheater:

De verwerking van de uitslagen

De notaris noteert de gevallen getallen op een uitslagformulier.

Twee medewerkers van de Lotto vullen aan de hand van het uitslagformulier onafhankelijk van elkaar de gevallen nummers in in het elektronische loterijsysteem.

Hebben de twee medewerkers niet exact dezelfde getallen ingevoerd, dan heeft iemand een fout gemaakt en geeft het systeem een seintje.

Komen de getallen wel overeen, dan gaat het systeem verder en wordt gekeken op welke loten er allemaal een prijs gevallen is.

Het systeem maakt automatisch een eindrapport, waarop staat:

  • Hoeveel winnaars er zijn.
  • De hoogte en berekening van de prijzen.
  • En de totaalbedragen van de uit te keren prijzen per prijscategorie.

De notaris controleert dit rapport grondig en als alles klopt, kan begonnen worden met het uitbetalen van de prijzen.

Vanaf ongeveer 21.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt en kun je je gewonnen prijs innen. (Natuurlijk moet je over prijzen boven de 449 euro kansspelbelasting betalen.)

Gratis een Lotto-trekking bijwonen

Je weet nu precies hoe de Lotto-trekking werkt.

Ben je benieuwd geworden naar hoe het is in het speltheater? Dan kun je een keer een Lotto-trekking bijwonen, want alle trekkingen zijn openbaar.

De trekking bijwonen is gratis, maar je moet wel van tevoren reserveren, want er is maar plaats voor een beperkt aantal toeschouwers.

Bel de klantenservice van de Lotto voor meer informatie: 070.550.0852.

Beeld: screenshot Lotto.