Hoe werkt de Staatsloterij-trekking?

Bekijk hier hoe de Staatsloterij-trekking precies werkt en lees hoe je zo’n trekking gratis kan bijwonen.

Zo werkt de Staatsloterij-trekking
Zo werkt de Staatsloterij-trekking

De Staatsloterij bestaat al sinds 1726. Alleen had de loterij toen een andere naam: de Generaliteitsloterij.

Sinds die tijd is er natuurlijk heel veel veranderd, maar één ding is al die jaren hetzelfde gebleven: elke trekking verloopt volgens een vast protocol, elke maand op exact dezelfde manier. Zo gaat alles goed, verloopt elke trekking altijd 100% eerlijk en speel je met een gerust hart mee.

Maar hoe werkt de Staatsloterij-trekking precies? De Loterijman zet alle ins en outs helder en overzichtelijk voor je op een rijtje.

Waar is de Staatsloterij-trekking?

Alle trekkingen van de Staatsloterij vinden plaats op het hoofdkantoor van de organisator van de Staatsloterij. Die organisator van de Staatsloterij heet Nederlandse Loterij, ook bekend van andere loterijen in Nederland zoals Lotto en Lucky Day.

Het hoofdkantoor van Nederlandse Loterij staat aan de rand van Rijswijk, aan de Laan van Hoornwijck nummer 55. Vanuit de verte zie je de vlaggen van de Nederlandse Loterij al wapperen. Bijvoorbeeld als je bij Rijswijk op de A4 rijdt.

In het hoofdkantoor bevindt zich het zogenaamde speltheater. In die ruimte vinden alle trekkingen van de Staatsloterij plaats en bijvoorbeeld ook de Lotto-trekking.

Wanneer is de Staatsloterij-trekking?

De trekking van de Staatsloterij vindt elke 10e dag van de maand plaats. Dus: 10 januari, 10 februari, 10 maart… Daarnaast zijn er elk jaar vier extra trekkingen, op Koningsdag, 1 juli, 1 oktober en oudjaarsdag. Op de dag van de trekking kun je tot 18.00 uur loten kopen.

De notaris controleert vervolgens of de verkoop echt gesloten is en start dan de trekkingsprocedure. Die vindt altijd plaats tussen 18.30 en 19.30 uur, behalve bij de Oudejaarsloterij, want die start een uurtje later.

Hoe verloopt de Staatsloterij-trekking?

In het speltheater staan speciaal voor de Staatsloterij twee machines:

  • Een digitale trekkingsmachine. Dit is een computer die willekeurige lotnummers kiest.
  • Een jackpotmachine, een soort Lotto-machine met zeven gekleurde ballen erin.

De machines en ballensets worden elk jaar gekeurd door het Amerikaanse testbureau Gaming Laboratories International (GLI). De ballensets bevinden zich in een afgesloten kluis, waar alleen de notaris toegang toe heeft en verder helemaal niemand.

Wanneer het tijd is voor de trekking, vult de notaris eerst de jackpotmachine met zeven ballen: zes blauwe en één oranje. Er wordt één bal getrokken. Is de bal oranje, dan valt deze trekking de jackpot.

Wordt er een blauwe bal getrokken, dan valt de jackpot deze trekking niet. De getrokken blauwe bal wordt bij de volgende trekking niet in de machine geplaatst. Zo wordt de kans dat de jackpot valt bij de volgende trekking groter.

Daarna start de notaris de digitale trekkingsmachine. Dit apparaat trekt voor iedere prijs een winnend lotnummer of winnende eindcijfers. De machine trekt alléén verkochte lotnummers. Een prijs kan dus niet op een niet verkocht lot vallen.

Is er een oranje bal uit de jackpotmachine gekomen, dan bepaalt de digitale trekkingsmachine ook het lotnummer waarop de jackpot valt.

Zijn alle nummers getrokken, dan print de machine een uitslagformulier. De notaris controleert dit formulier en als alles klopt, worden de getallen om 22.00 uur bekendgemaakt op de website van de Staatsloterij en bijvoorbeeld op Teletekst pagina 550. Alleen de uitslag van de Oudejaars-trekking wordt traditioneel elk jaar om stipt 00.00 uur bekendgemaakt. Om de spanning erin te houden.

Is het je tot nu toe duidelijk? Bekijk anders ook nog even deze korte video met uitleg van de Staatsloterij:

Wat als het fout gaat bij de Staatsloterij-trekking?

Geen zorgen! Als er zich iets voordoet wat de trekkingsprocedure in gevaar brengt, zoals bijvoorbeeld een stroomstoring of een machine die het niet doet, dan start de notaris een speciale calamiteitenprocedure.

Gratis een Staatsloterij-trekking bijwonen?

Je weet nu precies hoe de Staatsloterij-trekking werkt.

Ben je benieuwd geworden naar hoe het is in het spannende speltheater in Rijswijk waar mensen miljonair worden gemaakt? Woon dan een keer een Staatsloterij-trekking bij. Alle trekkingen zijn openbaar.

De trekking bijwonen is gratis. Je moet wel even van tevoren reserveren, want er is maar plaats voor een beperkt aantal toeschouwers.

Bel met de klantenservice van de Staatsloterij voor meer informatie: 070.550.0852.

Beeld: screenshot Staatsloterij