15-jarige wint de loterij – krijgt hij zijn €200.000,- uitbetaald?

7 January 2019 - 14:20

De 15-jarige Cosmin Rotariu won gisteren €200.000,- met de beroemde Lotería del Niño, de loterij van het kind. Maar krijgt hij dat geld?

Kinderen mogen wél de bordjes vasthouden...
Kinderen mogen wél de bordjes vasthouden...

Het zal je maar gebeuren. De loterij winnen en de jackpot pakken. Het overkwam gisteren de Spaanse 15-jarige jongen Cosmin Rotariu. Hij pakte gisteren met de wereldberoemde Lotería del Niño een prijs van 2 ton. Lekker. Maar krijgt hij zijn prijs uitbetaald?

Lotería del Niño betekent ‘loterij van het kind’. Een groot deel van de opbrengsten van de Spaanse loterij vloeit terug naar maatschappelijke projecten speciaal voor, inderdaad, kinderen. Net als bij de nieuwe Nederlandse loterij Lot of Happiness.

Lotería del Niño is wereldberoemd, omdat kinderen live de trekking op televisie verzorgen en de winnende lotnummers hardop zingen. Je hebt het vast wel eens gezien.

Op lotnummer 37142 viel gisteren een van de jackpots van Lotería del Niño. Er zijn meerdere loten met dat nummer verkocht. Hoeveel geld je ermee wint, is afhankelijk van je inleg. Cosmin Rotariu speelde mee met een lot van €20,-. Hopla, goed voor 2 ton! Maar: is hij wel een jackpotwinnaar?

Alleen volwassenen mogen gokken

Officieel mogen in Spanje alleen volwassenen, mensen die 18 jaar en ouder zijn, deelnemen aan een kansspel. Dus ook aan loterijen. En Cosmin Rotariu is pas 15 jaar. Ai ai ai.

Nu is Rotariu niet het enige kind in Spanje dat gokt. Volgens cijfers van de Consejo Asesor del Juego Responsable heeft een slordige 50% van de jeugd in Spanje wel eens een spel gespeeld om geld, ook al is dat bij wet verboden. 2,3% van de jongeren zou een serieus gokprobleem hebben, meldt de Spaanse krant El Confidencial.

Toch lijkt het de Loterijman sterk dat Rotariu kan fluiten naar zijn geld. Hij stuurt gewoon zijn vader of zijn moeder op pad met het te innen lot. Alleen is het misschien niet zo heel erg slim, dat hij zelf al uitgebreid in de Spaanse media heeft gefigureerd.

De dromen van de jonge winnaar? Een mobiele telefoon. De rest van de loterij-jackpot zal worden verdeeld onder zijn familie.