‘Als je meespeelt met de Oudejaarsloterij, ben je gelukkiger’

29 October 2020 - 13:18

De Loterijman wist het wel! Wetenschappers hebben nu het bewijs. Als je meespeelt met een loterij ben je gelukkiger.

Meespelen met de Oudejaarsloterij is een goed idee
Meespelen met de Oudejaarsloterij is een goed idee

Eindelijk eens leuk nieuws in tijden van corona! Mensen die meespelen met loterijen, bijvoorbeeld Lucky Day, Lotto of EuroMillions, zijn iets gelukkiger dan mensen die dat niet doen.

Yeah! Daarom is de Loterijman natuurlijk ook altijd in zo’n goed humeur!

Dat loterijspelers iets gelukkiger zijn blijkt uit het leuke en treffende videocollege van Esther-Mirjam Sent. Zij is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ja, knap!

Meedoen met de Oudejaarstrekking = geluk

Esther-Mirjam deed en doet onderzoek naar economisch gedrag van consumenten. In haar gratis videocollege voor de Universiteit van Nederland vertelt ze over onderzoeken naar mensen die meespelen met een loterij.

Als voorbeeld neemt ze een groep mensen die loten kopen voor de jaarlijkse Oudejaarstrekking van de Staatsloterij.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die oudejaarsloten kopen, iets gelukkiger zijn dan mensen die geen oudejaarsloten kopen. Ook al is de winkans van de loterij gering. Want ja, er is maar één iemand die de jackpot wint.

Kleine winkans = niet erg

De kans dat je die jackpot in een loterij wint is even groot als de kans dat je wordt geraakt door een vallend onderdeel van een vliegend vliegtuig, stelt hoogleraar Sent. Of dat je wordt geraakt door de bliksem. Of dat je een voedselvergiftiging oploopt.

Maar dat maakt dus helemaal niks uit. Behalve als de trekking eenmaal is geweest. Dan daalt het geluksniveau van de deelnemers weer naar het niveau van de niet-deelnemers aan een loterij.

Dus dan zit er maar één ding op. Juist, opnieuw loten kopen!

Waarom word je blij?

Hieronder bekijk je het leuke videocollege van de econome. Het college heet: Waarom word je blij van een loterij als je toch nooit iets gaat winnen? De uitleg duurt maar 15 minuten en is heel gemakkelijk voor iedereen te volgen.

De video is gemaakt door de Universiteit van Nederland: de beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Veel kijkplezier!