Wat betekent winkans bij een loterij?

Met winkans wordt bedoeld: de kans dat je een prijs wint in een loterij wanneer je één trekking meespeelt met één lot.

De winkans in de Staatsloterij is bijvoorbeeld 1 op 2. Dat betekent dat je ongeveer 50-50 kans hebt om een prijs te winnen met je Staatslot.

Een hoge winkans klinkt aantrekkelijk en veel mensen zoeken dan ook naar de loterij met de hoogste winkans. Maar dat is niet het hele verhaal.

De winkans betekent namelijk de kans dat je iets wint. Ook al is de prijs kleiner dan je oorspronkelijke inleg, zoals vaak het geval is bij de Staatsloterij. Of een prijs die niet uit geld bestaat, zoals een bon voor gratis ijs bij de Postcode Loterij. Je hebt dan wel een prijs gewonnen, maar geen winst gemaakt met je lot.

De Loterijman zoekt daarom – voor zover mogelijk – ook altijd uit wat de kans is dat je een prijs wint die minimaal gelijk is aan je inzet. Je vindt deze informatie in de uitgebreide uitleg van de verschillende loterijen.

Van sommige loterijen is de winkans exact uit te rekenen, tot op heel veel cijfers achter de komma. Je weet dan precies waar je aan toe bent.

Maar er zijn ook loterijen waarbij je kansen afhangen van hoeveel loten er zijn verkocht. Bijvoorbeeld nieuwe loterij Raffld. Er is dan niet in een getal uit te drukken hoe groot je kans om te winnen is. Is dat vervelend of juist extra spannend? Dat hangt van jouw voorkeur af.

Winkans is niet het enige kenmerk om op te letten wanneer je een loterij uitkiest. Andere belangrijke criteria zijn:

  • De hoogte van de jackpot.
  • De kans op het winnen van de jackpot.
  • Het percentage van de inleg dat naar goede doelen gaat.
  • Het type goede doelen dat geld van de loterij ontvangt.
  • En het uitkeringspercentage.