Wat betekent het uitkeringspercentage van een loterij?

Met uitkeringspercentage wordt bedoeld: het gedeelte van de totale inleg die wordt uitgekeerd aan de deelnemers in de vorm van prijzen.

Stelt dat een loterij voor €1000,- aan loten verkoopt. En er gaat voor €400,- aan prijzen uit. Dan is het uitkeringspercentage 40 procent.

Prijzen in natura, zoals bonnen voor gratis ijs, een vakantie of een fiets, tellen mee bij het berekenen van het uitkeringspercentage.

Het uitkeringspercentage van een loterij wordt ook wel prijsnorm genoemd en het percentage kan een beetje schommelen van trekking tot trekking. Daar zijn verschillende redenen voor.

Bij de Lotto kan de jackpot bijvoorbeeld hoger of lager zijn. Of de Staatsloterij heeft een actie waarbij extra prijzen aan het prijzenpakket worden toegevoegd.

Voor de nieuwe loterijen Lot of Happiness en Care-a-Lot is het uitkeringspercentage niet exact te geven. Dat komt doordat het prijzenpakket bij deze loterijen elke maand anders is, naar gelang het aantal deelnemers. De organisatie van deze loterijen zorgt er wel voor dat je winkans altijd ongeveer 1 op 5 is.

Ten slotte dit: een hoger uitkeringspercentage is natuurlijk beter dan een lager uitkeringspercentage. Omdat niet alle loterijen duidelijk vermelden welk percentage van de inleg weer teruggaat naar de deelnemers. Daarom heeft de Loterijman deze informatie voor je verzameld. Je vindt het percentage altijd in de uitgebreide beschrijving van elke loterij.

In Nederland scoort de Staatsloterij op dit aspect verreweg het beste van alle loterijen: ongeveer 70% van de inleg wordt weer uitgekeerd in de vorm van geldprijzen.

Maar het uitkeringspercentage is niet het enige kenmerk waar je op moet letten wanneer je kiest aan welke loterij je wilt meedoen.

Kijk ook altijd even naar de volgende zaken:

  • De hoogte van de jackpot.
  • De kans op het winnen van de jackpot.
  • Het percentage van de inleg dat naar goede doelen gaat.
  • Welke goede doelen er geld van de loterij ontvangen.

En de laatste belangrijke vraag: welke loterij biedt de grootste winkans?