Amerikaan ontdekt fout in loterij en wint $26 miljoen

31 January 2019 - 14:58

Jerry Selbee (80) ontdekte een fout in twee Amerikaanse loterijen. Jackpot. Hij won tussen 2003 en 2011 $26 miljoen!

Bingo! $26 miljoen door 1 foutje...
Bingo! $26 miljoen door 1 foutje...

Jerry Selbee kan zijn geluk niet op. Door slim te rekenen wist hij in 8 jaar tijd maar liefst $26 miljoen bij elkaar te winnen door mee te spelen met twee verschillende loterijen. Kassa! Het verhaal van Jerry Selbee klinkt als het scenario van een Hollywood-film.

De gepensioneerde wiskundige Selbee runde samen met zijn vrouw Marge een kruidenierswinkeltje in het kleine dorpje Evart in de Amerikaanse staat Michigan. In de jaren zestig verkocht het echtpaar hun winkeltje en uit nostalgie kwam Jerry er in 2003 nog eens kijken. Dat was achteraf bepaald een heel erg goed idee.

Want Jerry’s oog viel op een foldertje dat bij de kassa lag. Daarin werden de spelregels van een nieuwe loterij, Winfall, beschreven. En die trokken Selbee’s aandacht. Je won de jackpot als je de zes lottogetallen goed had voorspeld. Maar tikte de jackpot eenmaal $5 miljoen aan en niemand had de zes gevallen getallen correct voorspeld, dan volgde daarna een zogenaamde roll-down week. In die week werden de miljoenen van de jackpot verdeeld onder de mensen die drie, vier en vijf getallen goed hadden.

Jerry Selbee vertelt:

Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde. Als ik voor 1.100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1000 dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.

Zo gezegd zo gedaan. De eerste keer speelde de slimme Jerry Selbee mee met loten die bij elkaar $3600 kostten. Wat denk je? Hij won $6300. De tweede keer zette hij in totaal voor $8000 in. De winst: $15700. Hoppa!

Nu Selbee eenmaal wist dat hij goud te pakken had, ging hij het groot aanpakken. Samen met zijn vrouw richtte hij een investeringsfonds op, GS Investment Strategies LLC. Ze nodigden vrienden en familie uit om in hun bedrijf te investeren. Telkens als er een roll-down-week was, speelden ze voor honderdduizenden dollars mee met de loterij. Over een winstgevende onderneming gesproken. Alleen: in 2005 hield de Winfall loterij in Michigan op te bestaan.

Geen nood. De staat Massachusetts, 1450 kilometer verderop, kende een soortgelijke loterij. Zes jaar lang reden Jerry en Marge tijdens elke roll-down-week naar Massachusetts. Telkens speelden ze voor honderdduizenden dollars mee. En toen, in 2011, kwam hun trucje uit.

De krant The Boston Globe kreeg een tip dat er in Massachusetts tijdens sommige weken voor bizarre bedragen met de lotto werd gespeeld. Een groep studenten bleek hetzelfde te doen als GS Investment Strategies LLC. Zij investeerden in totaal een slordige $18 miljoen en pakten ruwweg $3,5 miljoen winst.

Wat een verhaal hè? De Loterijman zei al: het lijkt wel een scenario uit Hollywood. En dat zou best eens werkelijkheid kunnen gaan worden. Want volgens CBS News hebben Jerry en Marge Selbee de rechten op hun verhaal verkocht en is er een Hollywood-film in de maak…!

Foto: screenshot 60 Minutes / CBS