Eenmalige loterij in Harlingen gaat niet door

21 November 2018 - 18:33

Een bijzondere, eenmalige Nederlandse loterij gaat niet door. De reden: er zijn te weinig loten voor verkocht. En je kon nog wel een huis winnen!

Win (g)een huis in Harlingen...
Win (g)een huis in Harlingen...

Er is gierend woningtekort in Nederland. Maar kennelijk wil niemand rustiek aan de haven wonen, in Harlingen. Want een sfeervol ‘grachtenpand’(je) ter plekke was de hoofdprijs in de eenmalige, speciale Loterij Harlingen. Maar de loterij gaat niet door. De reden: er zijn veel te weinig loten verkocht. Ai.

Loterij Harlingen werd georganiseerd door de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz. Deze stichting bouwt aan een replica van, jawel, het schip waarmee kapitein Willem Barentsz in 1596 strandde in het ijskoude Nova Zembla. Hij overleefde er de winter (juist, in het Behouden Huys), maar niet de terugreis. 12 bemanningsleden wel.

Het casco van het schip is zo goed als af. Sterker nog, de replica, die de naam De Witte Swaen draagt, drijft al op het zeewater. Het schip werd op zaterdagmiddag 27 oktober feestelijk gedoopt, namelijk met een fles Beerenburg, door prinses Margriet. En dan vraagt de Loterijman zich meteen af: wat heeft de familie Van Oranje toch met loterijen?

Maar nu moet het schip nog verder worden afgebouwd. Onder andere de masten en de zeilen ontbreken nog. En het geld, om die te kopen. De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz dacht een goed idee te hebben. Ze vroegen een loterijvergunning aan bij de Nederlandse Kansspelautoriteit en startten met de grote, speciale Loterij Harlingen.

Hoofdprijs: grachtenpand. Tweede prijs: een auto (Hyundai) ter waarde van €10.000,-. Derde prijs: 2 fietsen ter waarde van €1000,-. En nog een hele trits troostprijzen. Dit alles onder het olijke motto:

Laat deze kans niet varen en het schip van Willem Barentsz wel!

Maar helaas. Om de loterij door te laten gaan, moesten er in 6 maanden tijd minimaal een slordige 7500 loten à €96,- per stuk worden verkocht. Ja, de Staatsloterij is een stuk goedkoper. Dat aantal is niet gehaald. En nu gaat de complete loterij niet door. Geen huis, geen auto, geen fietsen. Jammer! Had jij een lot? Dan krijg je binnenkort je geld terug van de organisatie.