Dát is nog eens een kraslot: 10 miljoen dollar

20 februari 2020 - 10:45

Een man in Californië heeft de hoogste prijs ooit gewonnen met een kraslot: 10 miljoen dollar.

Dat is wel heel spannend krassen...
Dat is wel heel spannend krassen...

Krasloten zijn in Nederland vooral een leuk tussendoortje. Je koopt eens een lot als je toch langs de balie van de supermarkt moet. Of je deelt ze uit als klein cadeau met Sinterklaas of kerst.

Nederlandse krasloten hebben doorgaans een hoofdprijs van €10.000,- tot €50.000,-. De hoogste prijs die je in Nederland met een kraslot kan winnen is €250.000,-, met het lot ‘100x Cash’. Fantastisch om te winnen, natuurlijk, maar niet bepaald een levensveranderende jackpot.

Een goede aankoop

Dat is in de Amerikaanse staat Californië wel anders. Zoals bijna alles in Amerika, zijn ook de jackpots een stuk groter dan in Nederland.

Karpis Kasabian kan erover meepraten. Bij een drogisterij in Burbank, een voorstad van Los Angeles, kocht hij onlangs een kraslot met de naam ‘Ultimate Millions’. Een goede aankoop, want het lot bleek goed voor de hoofdprijs van 10 miljoen dollar (omgerekend 9,3 miljoen euro).

De winkel krijgt als ‘bonus’ een extra uitkering van 50.000 dollar.

Volgens loterij-organisatie California State Lottery zitten in de Ultimate Millions-serie nog twee van deze gigantische prijzen. Wil je ook een kansje wagen, dan kost dat wel een stuk meer dan je in Nederland gewend bent: 30 dollar per kraslot.

Het nadeel van krasloten in Californië

Meedoen aan de krasloterij, of een andere loterij, in Californië heeft wel een groot nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Nederlandse Staatsloterij: als winnaar heb je geen recht op anonimiteit.

Win je een grote prijs, dan worden volgens de wet in Californië een aantal gegevens openbaar gemaakt: je volledige naam, de naam en locatie van de winkel waar je het lot kocht en de datum dat je het lot hebt ingewisseld.

De gedachte hierachter is dat iedereen dan kan zien dat de jackpots ook echt uitgekeerd worden en dat de hoofdprijzen niet stiekem verdeeld worden onder vrienden en familie van het loterijpersoneel.