Deze winnaar van de VriendenLoterij verbraste al haar geld

22 maart 2021 - 16:11

Natasja won 3 jaar geleden de jackpot in de VriendenLoterij. Nu zit ze in de schulden. ‘Het geld is allemaal weg.’

Ambassadeur Irene kan het ook niet geloven
Ambassadeur Irene kan het ook niet geloven

‘Er is nog zoveel te winnen', luidt de pay off van de VriendenLoterij. Maar of je veel kunt winnen in de VriendenLoterij? Mwah. Je kunt beter de winnende getallen van de Eurojackpot voorspellen. Dan win je veel meer. En de vaakst vallende jackpot van Nederland is de jackpot van de Lotto.

Maar het kan natuurlijk wel, veel winnen bij de VriendenLoterij. Het gebeurde ene Natasja uit Den Haag. Drie jaar geleden stond Gerard Joling, net als Irene Moors een van de ambassadeurs van de VriendenLoterij, voor haar deur met een cheque van €1 miljoen. Is dat even lekker.

Wel kwam de fiscus nog even langs. Want het heet hier Holland. Na het afdragen van de kansspelbelasting bleef er €700.000,- over. Hatsee.

Dertien auto’s

Natasja liet er geen gras over groeien en ging direct ijverig aaan de slag om haar cash om te zetten in prettige spullen. Ze vertelt aan de Haagse journalisten van Omroep West:

‘Ik ben gelijk die dag na m'n werk naar de autodealer gereden en heb drie auto's gekocht. In de maanden daarna heb ik denk ik voor dertien mensen een auto gekocht. Om mij heen heeft iedereen weinig geld. Wij hadden het zelf ook niet breed. Dus als je ineens alles kan kopen, dan doe je dat.

Ik heb ook veel mensen geholpen met hun schulden. Ik heb familie en vrienden meegenomen op vakantie en naar pretparken. Veel vrienden hebben nieuwe spullen gekregen voor in huis. Mijn zus wilde graag een facelift, dus die kreeg ze van mij. Zelf heb ik nieuwe borsten gekocht.’

Financieel advies

De VriendenLoterij, een zusje van de Postcode Loterij, laat zich erop voorstaan dat al hun winnaars worden bijgestaan door een financieel adviseur. Was dat bij Natasja ook het geval? Ging hij of zij misschien een beetje op de rem staan omdat Natasja in tempo zo veel geld uit gaf?

‘We werden gebeld [door een financieel adviseur, LM] en hadden een gesprek van een uur. Je leeft nog zo in een roes, ik snapte er niets van. Daarna kregen we een mail met heel veel informatie. Dat heb ik nooit gelezen.’

Dat had ze misschien beter maar wel kunnen doen. Want €700.000,- is een hele hoop geld. Maar het kan ook op…

‘Alles ging mis’

Natasja kocht met haar gewonnen geld nog iets anders. Een heus eigen eetcafé. Het was altijd haar droom geweest om een eigen eetcafé te runnen. Maar die droom werd een nachtmerrie.

‘Alles ging direct mis. De eerste dag dat we open zouden gaan kregen we een stroomstoring. Al het eten konden we weggooien. Het heeft weken geduurd voordat het was opgelost. Daarna werd er aan de straat gewerkt. We hadden een Dixi voor de deur en onze klanten konden niet goed bij het café komen. Er was elke keer wat. En toen kwam corona en hebben we de zaak met schulden moeten verkopen.’

En Natasja zit nu in de schulden. De €700.000,- is op en wat rest is €40.000,- in de min. Of nog meer, want ‘het kan ook meer zijn.’

Ai. Daarom, als je ooit een lekker bedrag wint: laat je goed adviseren. En smijt geen geld over de balk. De Loterijman (en Natasja) hebben je gewaarschuwd!