Duitsland heeft de eerste klimaatloterij ter wereld: ClimaClic

27 August 2022 - 14:02

Een loterij waarvan de opbrengst naar klimaatprojecten gaat: Duitsland heeft de primeur met ClimaClic.

ClimaClic: een loterij waarmee je de wereld redt.
ClimaClic: een loterij waarmee je de wereld redt.

Het kon niet uitblijven. Na loterijen voor sportclubs, allerhande ontwikkelingsprojecten en de bestrijding van ziekten, is er nu een klimaatloterij.

Duitsland heeft de primeur in de vorm van de loterij ClimaClic, georganiseerd door mediabedrijf Burda. Het motto: ‘Immer ein Gewinner’, want ook als je geen geldprijs wint, doe je iets goeds voor de wereld.

ClimaClic kreeg in vorige maand een vergunning en sindsdien kunnen de Duitsers online loten kopen in de strijd tegen klimaatverandering.

Het bijzondere van ClimaClic is dat je als deelnemer zelf kan kiezen welk klimaatproject je wilt ondersteunen. De keuze is heel groot. Van het plaatsen van zonnepanelen in Togo, via CO2-besparende kooktoestellen in Bangladesh, tot een project in Indonesië waar plastic afval wordt verwerkt tot bouwmaterialen.

Maar ClimaClic is er niet alleen voor projecten in arme landen. Je kunt ook spelen voor een nieuw aan te leggen bos in Noordrijn-Westfalen of de aanplant van meer bomen en struiken in Hamburg.

Van de inleg gaat 30% naar het gekozen project en 30% wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen. Na aftrek van 17% kansspelbelasting blijft er 23% over voor de organisatie. Dus voor Burda is deze loterij niet louter een liefdadigheidsactie.

Matige winkansen

Als speler bij ClimaClic maak je dagelijks kans op een prijs tot €1000,- en elke maand kans op een hoofdprijs tot €2 miljoen. Dat zijn leuke bedragen, maar de kans dat je die wint, is nogal klein. Bij de hoofdprijs is dat 1 op 10.000.000 en bij de dagprijs 1 op 358.000.

Per maand is de kans dat je wat wint ongeveer 1 op 111. Doe je mee met één lot, dan win je gemiddeld één keer per 9 jaar een prijs. Niet echt vergelijkbaar met de winkansen bij de Staatsloterij.

Wel leuk is dat je zelf je lotnummer mag bepalen, bestaande uit een aantal letters en 7 cijfers. Dat is dan wel weer beter dan bij de Staatsloterij, waar je alleen het beste eindcijfer kan kiezen.

Natuurlijk is ook de loterijorganisatie van ClimaClic zelf helemaal klimaatneutraal.

Vanuit Nederland meespelen met ClimaClic kan niet. De loten worden alleen online verkocht en om deel te nemen moet je een Duits adres hebben.

De promovideo van ClimaClic kan je natuurlijk wel bekijken: