Eerste halal loterij ter wereld – met fatwa

22 April 2020 - 10:26

In de Verenigde Arabische Emiraten is een bijzondere loterij van start gegaan, goedgekeurd door een islamitische geestelijke.

Dit zijn geen loten, maar ‘verzamelobjecten’...
Dit zijn geen loten, maar ‘verzamelobjecten’...

Net als alcohol is gokken in de islam streng verboden. In de Koran wordt gokken onder meer ‘het werk van Satan’ genoemd.

In de streng islamitische Golfstaten zul je dus geen casino’s vinden, geen bingohallen en geen gokkasten. Maar sinds deze week wél een loterij.

Afgelopen zaterdag vond in de Verenigde Arabische Emiraten de eerste trekking van Emirates Loto plaats. Volgens de organisatoren is het de eerste loterij in de wereld mét een goedkeurende fatwa van de General Authority of Islamic Affairs & Endowments in Abu Dhabi.

Dat wil zeggen dat een islamitische geestelijke in dienst van de overheid de loterij in orde heeft bevonden.

Geen loten, maar verzamelobjecten

In plaats van een lot, koop je bij Emirates Loto voor 35 dirham (ongeveer €8,80) een kaartje met een afbeelding van bijzondere plekken in de Verenigde Arabische Emiraten. Bijvoorbeeld het beroemde hotel Burj Al Arab in Dubai. Of een eeuwenoud fort in de woestijn.

De kaarten zijn verkrijgbaar bij winkels in de Emiraten, maar ook online. Ze worden desgewenst thuisbezorgd, waar ook ter wereld.

Let op: dit zijn volgens Emirates Loto geen loten, maar ‘collectibles’, die je kunt verzamelen.

Vervolgens mag je je kaart gratis registreren bij Emirates Loto om gratis mee te doen met een lotto-trekking. Net als bij de Nederlandse Lotto, kies je zelf je getallen: 6 uit 49.

Heb je alle getallen goed, dan win je minimaal 35 miljoen dirham (bijna 9 miljoen euro).

Je hoeft niet per se mee te doen met de loterij. Dan hou je gewoon je verzamelobject, voor de sier, aldus Emirates Loto.

Volgens de organisatie betaal je voor de kaart en is de loterij gratis. Daarom is deze loterij halal:

‘As per the Islamic Fatwa and Sharia principles, there needs to be an exchange of value. Entering the weekly draw is optional. You can buy the Collectable for collection purposes only and decline the option to enter the free entry to the draw.’

Een groot deel van de opbrengst van de loterij gaat naar goede doelen.

‘Maakt niet uit wie zegt dat het halal is’

Niet iedereen is het eens met deze ‘halal loterij’. In de Spaanse krant El Mundo geeft Safdar Alam, expert op het gebied van islamitisch bankieren, felle kritiek op het idee.

‘Persoonlijk ben ik niet geïnteresseerd in commerciële acrobatiek om Sharia-goedkeuring te krijgen. Ik zou nooit aan zoiets meedoen. Het maakt me niet uit wie er zegt dat het halal is.’