Studie bewijst: de loterij winnen maakt wél gelukkig

28 August 2018 - 14:47

Een groot geldbedrag winnen maakt mensen tevredener en dat blijven ze ook op lange termijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizenden Zweedse loterijwinnaars.

Geld maakt wél gelukkig...
Geld maakt wél gelukkig...

Het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’ kan definitief de prullenbak in.

Drie wetenschappers van de Stockholm School of Economics en New York University ondervroegen bijna 5000 Zweden die de afgelopen 25 jaar een grote prijs hebben gewonnen. De kernvraag van het onderzoek: krijg je nou écht een leuker wanneer je een jackpot wint?

Het antwoord op die vraag blijkt een overweldigend ja, zo staat in hun studie genaamd Long-run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-being.

De winnaars waren gemiddeld tevredener met hun leven dan mensen die geen grote prijs hadden gewonnen. En de Zweden die een echt grote prijs hadden geïncasseerd, van omgerekend een ton euro’s of meer, bleken tevredener dan degenen die een bedrag van ‘slechts’ tienduizenden euro’s wonnen.

Heel verrassend: de verschillen in geluksbeleving blijven op lange termijn in stand. Zelfs 20 jaar na het winnen van een prijs, is het verschil meetbaar.

Een van de onderzoekers, David Cesarini, noemt het in de New York Times dan ook ‘een wijdverspreid misverstand dat wetenschappelijk bewezen zou zijn dat een loterij winnen mensen vaak ongelukkig maakt’.

Iedereen kent wel verhalen van jackpotwinnaars die hun hele leven op zijn kop zetten en een paar jaar later berooid als zwerver aankloppen bij het Leger des Heils. Dat komt voor, maar de meeste mensen die een groot bedrag winnen, blijken helemaal niet met geld te gaan smijten. In plaats daarvan geven ze hun nieuwe rijkdom beetje bij beetje uit. Ze stoppen niet met werken, maar werken vaak wat minder uren per week. En de meeste jackpotwinnaars gaan wat eerder met pensioen.

Dat levert geen spannende verhalen op, maar kennelijk wel een tevreden gevoel dat decennialang kan aanhouden. Zo bezien is het heel verstandig dat Nederlandse loterijen als de Postcode Loterij en de Staatsloterij speciale begeleiding aanbieden aan kersverse miljonairs.