Twee winnende loten verkocht bij hetzelfde tankstation

11 December 2023 - 16:55

In één benzinestation in Californië zijn twee loten verkocht waarop een jackpot van 394 miljoen dollar is gevallen.

The luckiest gas station in California. (Google Maps)
The luckiest gas station in California. (Google Maps)

Bizar nieuws uit de plaats Encino, iets ten noordwesten van Los Angeles. In een tankstation van Chevron is niet één lot verkocht waarop een jackpot is gevallen, maar twee.

Het gaat om tickets voor de loterij Mega Millions, waarbij je zelf je getallen aankruist op een formulier, net als bij de Nederlandse Lotto.

Deelnemers kiezen vijf getallen van 1 tot en met 70 plus een ‘gouden bal’ van 1 tot en met 25. Heb je bij de trekking alle getallen goed, dan win je de jackpot. De kans daarop is 1 op 302.575.350.

In Encino waren er dus twee mensen die de juiste nummers voorspelden: 21, 26, 53, 66 en 70, plus de gouden gold Mega Ball 13. Zij wonnen de jackpot van 394 miljoen dollar.

Of was het maar één iemand?

De Loterijman denkt het laatste. Misschien was de winnaar vergeten dat hij of zij al een lot gekocht had, en kocht die daarna een nieuw lot met dezelfde getallen.

Een andere mogelijkheid is dat de winnaar het eerder gekochte lot kwijtraakte en bewust opnieuw een lot kocht.

Natuurlijk kan het ook gewoon een bijgelovig persoon zijn, die denkt dat de kans om te winnen groter wordt door twee keer dezelfde keuze te maken op het formulier.

Voor de uiteindelijke prijs maakt het niet uit. De jackpot wordt verdeeld onder alle winnende loten. Als één van de loten kwijt is, krijgt de winnaar de helft van de pot. Nog altijd niet slecht.

$394 miljoen in termijnen of $189 miljoen ineens

Bij de loterij Mega Millions mag je kiezen of je de hoofdprijs in termijnen wilt ontvangen of in één keer, oftewel een lump sum. In dat laatste geval krijg je wel een stuk minder: slechts 189 miljoen dollar. Omgerekend is dat 176 miljoen euro, oftewel bijna zes keer de hoofdprijs van onze Oudejaarsloterij.

De meeste winnaars kiezen voor de lump sum. Ook proberen de meeste winnaars anoniem te blijven, om te voorkomen dat familie, vrienden en volslagen onbekenden bedelend voor de deur staan.

Of je belasting moet betalen over de winst, hangt af van de staat waar je woont. Dit is dus anders dan in Nederland, waar alle prijzen bij de Oudejaarsloterij altijd belastingvrij zijn.