Vrouw koopt winnend lot met gestolen creditcard. Mag dat?

4 February 2019 - 16:15

Een 33-jarige vrouw uit Canada wint de jackpot met haar lot uit de loterij. Maar: dat lot is gekocht met een gestolen creditcard. Krijgt zij haar prijs?

Alleen plaats voor eerlijke jackpotwinnaars...
Alleen plaats voor eerlijke jackpotwinnaars...

Opmerkelijk nieuws uit Canada. Afgelopen woensdag verloor daar een man zijn portemonnee, met zijn twee creditcards erin. Diezelfde dag werd er door een 33-jarige vrouw met de creditcards flink geshopt bij de plaatselijke middenstand in het stadje Paradise, 22.000 inwoners, in het uiterste oosten van Canada.

Wat werd er zoal afgerekend met de gestolen betaalpassen? Nou, onder andere een flinke serie loten voor diverse loterijen, waaronder de Super Crossword-krasloterij. En wat denk je? Jawel! Op één van de krasloten viel de hoofdprijs van 50.000 Canadese dollar. Jackpot.

De vrouw wilde haar prijs meteen gaan claimen bij de Atlantic Lottery Corporation, de Canadese variant van de Nederlandse Loterij, je weet wel, de nieuwe naam van de organisatie van de Nederlandse Toto en de Lotto.

Een 46-jarige vriendin reed de prijswinnares van Paradise naar St. John’s, een slordige 20 kilometer verderop. Niet voor niets, want in St. Johns is een van de drie kantoren van Atlantic Lottery Corporation gevestigd. Grappig detail: speciaal voor grote prijswinnaars houdt Atlantic Lottery bij hun kantoren parkeerplaatsen vrij.

Maar de auto bereikte de speciaal gereserveerde parkeerplaatsen niet. Nog voordat de twee dames het terrein van de loterij op wilden rijden, werden ze staande gehouden door de politie. Ook de 46-jarige vriendin ging mee naar het politiebureau, omdat ze reed zonder verzekering en met een verlopen rijbewijs.

Beide dames zijn onder voorwaarden inmiddels vrij gelaten in afwachting van hun straf. Maar die prijs van 50k, wat gebeurt daar mee?

In de Canadese media gingen er veel stemmen op om de hoofdprijs te geven aan de man met wiens creditcard het winnende lot is gekocht. Maar dat feest gaat niet door. Het geld wordt gebruikt om een nieuwe jackpot mee te vullen.

En heeft het in de toekomst zin om in Canada met gestolen geld loterijloten te kopen? Woordvoerster Natalie Belliveau:

Without commenting further on this specific situation, we do advise that Atlantic Lottery only pays prizes for lawfully acquired tickets. We have a robust process in place with a series of checks and balances to ensure this.’