Waarom de jackpots kleiner worden in tijden van corona

27 March 2020 - 16:10

De Amerikaanse loterij Powerball staat bekend om de megajackpots, maar corona bederft de pret.

Zulke cheques zijn voorlopig niet te winnen...
Zulke cheques zijn voorlopig niet te winnen...

De wereld staat op zijn kop sinds de coronacrisis en dat geldt ook voor de loterijwereld.

In Spanje, een van de zwaarst getroffen landen, zijn alle loterijen gestaakt. Logisch, als niemand meer loten kopen kan.

In de Verenigde Staten is het zover nog niet. Maar omdat veel Amerikanen verplicht thuis zitten en veel winkels dicht zijn, worden er wel veel minder loten verkocht. En dat heeft zijn weerslag op het prijzenpakket, bijvoorbeeld van de beroemde Powerball-loterij.

Powerball staat bekend om de gigantische jackpots, die kunnen oplopen tot vele honderden miljoenen dollars. Helaas liggen zulke prijzen voorlopig niet in het verschiet.

Woensdag kondigde de Multi-State Lottery Association aan dat de minimale hoogte van de Powerball-jackpot gehalveerd wordt, van 40 miljoen dollar naar 20 miljoen dollar.

De jackpot groeit ook een stuk minder snel aan. Normaal stijgt het bedrag na iedere trekking waarin de jackpot niet gevallen is met minstens 10 miljoen dollar. Wegens corona is dat bedrag verlaagd naar 2 miljoen dollar.

‘Veel deelnemers aan Powerball wonen in staten waar een lockdown van kracht is, of een dringend advies om binnen te blijven’, verklaart Powerball-topman Gregory Mineo in weekblad Time Magazine. ‘Net zoals andere bedrijven zich aanpassen, nemen wij voorzorgsmaatregelen om de beste loterij ter wereld te kunnen blijven aanbieden.’

Overigens gaat de maatregel pas in als de huidige jackpot gewonnen is – die staat op 160 miljoen dollar.

De kans om de hoofdprijs van Powerball te winnen blijft ook na de wijziging helaas onveranderd klein: 1 op 292,2 miljoen.

In Nederland is nog niets bekend over de invloed van de coronacrisis op de jackpot van de Lotto. Mogelijk is die een stuk kleiner dan bij Powerball, aangezien in Nederland een groot deel van de loten online verkocht wordt.