De Lotto voorspellen – zo zit het écht

Wil je de Lotto voorspellen en zo een grote prijs winnen? Kan dat eigenlijk wel en zo ja, hoe? Lees het hier!

De Lotto voorspellen, is dat mogelijk?
De Lotto voorspellen, is dat mogelijk?

Misschien droom je er weleens van: de juiste getallen voorspellen voor de Lotto-trekking. En dan álle getallen goed natuurlijk, alle zes op een rij, zodat je de jackpot wint van minstens €2,5 miljoen. Kassa!

Je bent niet de enige.

Op internet vind je dan ook allerlei ‘deskundigen’ die vertellen hoe je de uitslag van de Lotto kan voorspellen. Of hoe je in elk geval meer kans maakt dan de gemiddelde deelnemer.

Om maar meteen het slechte nieuws te brengen: de Lotto voorspellen kan niet. Helaas. De Lotto-ballen vallen geheel willekeurig, elke trekking weer. En elke bal heeft precies evenveel kans om te vallen.

De Loterijman zet een paar misverstanden op een rij en legt je uit hoe het écht zit.

Fabel: ‘Een getal dat in het verleden heel vaak gevallen is, valt in de toekomst ook vaker’

De Lotto-ballen hebben geen geheugen. Of ze al vaak gevallen zijn bij vorige trekkingen of niet, maakt niks uit. Je kan op basis van het verleden dus geen voorspelling doen.

In de periode september 2017 t/m december 2023 was bijvoorbeeld de 18 het vaakst gevallen getal: maar liefst 60 keer kwam deze bal uit het trekkingsapparaat.

Maar dat betekent niet dat de 18 in de toekomst ook vaker zal vallen dan gemiddeld. Misschien valt de 18 nu wel minder vaak. Geen mens die het weet.

Fabel: ‘Een getal dat lang niet gevallen is, is nu aan de beurt’

Nogmaals: de Lotto-ballen hebben geen geheugen.

Is bal 11 al zeven trekkingen achter elkaar niet gevallen? Dat betekent niet dat de kans bij de volgende trekking groter is dat de 11 wel valt. De 11 heeft net zo veel kans om te vallen als elke andere bal.

Ook dit helpt je dus niet bij het voorspellen van de juiste uitslag.

Fabel: ‘Getallen uit de vorige trekking herhalen zich vaker’

Dit is een bekende fabel die je op diverse websites kunt terugvinden. Als bewijs wordt dan gezegd dat in ongeveer 6 van de 10 Lotto-trekkingen minstens één getal uit de vorige trekking terugkomt.

Nou moet gezegd worden: dat is inderdaad zo. Alleen helpt je dat helemaal niet bij het voorspellen van de uitslag.

Waarom?

Er zijn 8.145.060 manieren om een Lotto-rijtje in te vullen.

Stel dat je alléén die manieren wilt gebruiken waarin minstens één getal van de vorige trekking terugkomt. Dat zijn 4.882.437 manieren.

Mooi, zul je zeggen. Liever een kans van 1 op 4.882.437 dan een kans van 1 op 8.145.060. Maar je vergeet dat deze voorspel-methode maar in ongeveer 6 van de 10 trekkingen uitkomt. In 4 van de 10 uitslagen (ongeveer 40%) vind je helemaal geen getal uit de vorige trekking terug.

En als je die 40% optelt bij de kans van 1 op 4.882.437, dan kom je gewoon weer uit op 8.145.060. Dus de Lotto voorspellen aan de hand van de vorige trekking? Helaas, kan ook niet.

Conclusie: de Lotto voorspellen is onmogelijk

Helaas. Wat je op andere websites ook leest: de Lotto voorspellen is onmogelijk.

Als je even nuchter nadenkt, is het ook wel logisch. Hoe zou zo’n balletje, dat bestaat uit kunststof, nou moeten weten dat het ‘aan de beurt is’? Of dat het juist even wat andere balletjes voor moet laten gaan? Onmogelijk.

Maar tegelijkertijd is het ook wel een opluchting: je kan het dus nooit ‘fout’ doen wanneer je je getallen kiest. Welke combinatie je ook aankruist (of laat aankruisen door de computer), je winkansen zijn in alle gevallen even groot. Een geruststellend idee!