Lotto: winkansen per prijs

De Lotto vertelt op de eigen website helaas niet wat je winkans per prijs is. Daarom heeft de Loterijman zelf de rekenmachine gepakt om te berekenen wat de exacte winkansen zijn.

Alle berekende winkansen bij de Lotto vind je in deze tabel:

Lotto: winkansen per prijs

De kans dat je een prijs wint is 1 op 5,7. Daarmee is de Lotto een middenmoter onder de Nederlandse loterijen.

Bij de Staatsloterij, de loterij met de hoogste winkans, is je kans op een prijs een stuk hoger: 1 op 2. Op de helft van alle loten valt dus een prijs.

Maar er zijn ook loterijen met een veel kleinere winkans, zoals Eurojackpot, met een kans van 1 op 26.

Het uitkeringspercentage van de Lotto is 50 procent. Dat betekent dat van het totaal ingelegde bedrag de helft weer wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen.

Van het geld dat overblijft, gaat een deel naar NOC-NSF en tientallen sportbonden in Nederland. De rest gaat op aan zaken als administratiekosten en marketing.

Winkansen Lotto XL

Na elke gewone Lotto-trekking is er ook nog een trekking voor Lotto XL. Doe je daaraan mee, dan speel je mee met dezelfde getallen als voor de gewone trekking.

Ook de winkansen voor Lotto XL zijn exact hetzelfde als voor de gewone Lotto. Alleen de bedragen die je wint bij een bepaald aantal getallen goed zijn anders.

De kans op zes getallen goed bij Lotto XL is dus ook 1 op 8.145.060, maar je wint dan gegarandeerd €1 miljoen in plaats van de jackpot.

Kun je je winkansen vergroten?

Veel mensen denken dat je door bepaalde getallen te kiezen, meer kans maakt op een prijs in de Lotto.

Zo eenvoudig is dat helaas niet. Lees de uitgebreide uitleg over het voorspellen van de Lotto.

Geef je niet zo om de jackpot en maak je liever meer kans op een middelgrote prijs, dan is er wel een alternatief in de vorm van Lotto 4/5.