Hoogste jackpot ooit van EuroMillions valt: €210 miljoen

1 maart 2021 - 16:41

Een loterijspeler uit Zwitserland krijgt vandaag een heel fijn telefoontje. Hij of zij heeft de jackpot van EuroMillions gewonnen, €210 miljoen. Je leest het goed.

Over een megajackpot gesproken
Over een megajackpot gesproken

Wow! Dat is even lekker. Afgelopen vrijdag is de megajackpot gevallen van de loterij EuroMillions. De winnende getallen waren: 6-12-22-29-33. Er waren ook nog twee goed voorspelde  ‘sterren’ nodig, dit waren de sterren met de nummers  6 en 1.

De winnende getallen van EuroMillions waren goed voorspeld door een speler uit Zwitserland. Knap, want de winkans op de jackpot van EuroMillions is bij benadering 1 op de 140 miljoen.

Grootste jackpot ooit

Er zijn prijzen en er zijn prijzen, maar een jackpot van €210 miljoen is werkelijk waar uitzonderlijk hoog. Aan de andere kant, niet voor niets is de prikkelende pay off van de loterij: ‘Word schandalig rijk!’

De jackpot van €210 miljoen is meteen de allerhoogste jackpot die ooit bij EuroMillions is gevallen. Vorig jaar in december viel de een-na-hoogste jackpot, in Frankrijk: €200 miljoen. De Loterijman zou het ervoor doen!

Een jackpot van €210 miljoen?

Hoe kan de jackpot van EuroMillions zo hoog zijn opgelopen? Dat is een goede vraag, vooral als je weet dat de jackpot van deze loterij start op een bedrag van ‘slechts’ €17 miljoen.

Er doen in totaal twaalf Europese landen mee aan EuroMillions. Mede om die reden loopt de jackpot sneller op dan bij ons de jackpot van de Staatsloterij.

Inwoners van Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, Liechtenstein, Monaco en Andorra kunnen meespelen met EuroMillions. Maar dat is niet het hele verhaal van de extreem hoge jackpot.

‘Een bijzondere trekking’

Joke Vermoere, persvoorlichtster van de Nationale Loterij, de organisatie die in België de EuroMillions loterij aanbiedt, legt uit:

‘We beginnen een normale trekking bij 17 miljoen euro, en hoe meer mensen spelen, hoe meer die groeit. Maar op die manier aan 210 miljoen geraken zonder winnaar, dat kan bijna niet. Deze trekking is dan ook uitzonderlijk.

Elk jaar wordt er een datum geprikt om een speciale trekking te organiseren, om het interessant te houden voor spelers. Dit jaar was dat ergens begin februari. Toen zijn we begonnen met 130 miljoen en dat bedrag is dus uitgegroeid tot 210 miljoen euro.’

En de kansspelbelasting bij EuroMillions?

De deelnemende landen aan EuroMillions bepalen zelf of je over je gewonnen loterijgeld belasting moet betalen. Speel je mee vanuit het VK of vanuit België, dan betaal je niks als je miljoenen wint bij EuroMillions.

Maar als je in Zwitserland meer dan een miljoen Zwitserse Franken (€890,000) wint, dan komt de fiscus langs… Au.

In Nederland zijn alleen de prijzen die je wint in Holland Casino en bij de Staatsloterij belastingvrij. EuroMillions kun je hier niet spelen, in plaats daarvan valt de grootse loterij-jackpot in Nederland te winnen met het meespelen van Eurojackpot.

Miljonair worden? Gewoon even de winnende getallen van Eurojackpot voorspellen.

En o ja, hoe zit dat nou precies met die jackpot van EuroMillions? Bekijk onderstaande video: