De 7 was in 2020 het meest getrokken eindcijfer in de Staatsloterij

6 januari 2021 - 15:57

In 2020 vielen de meeste prijzen op een lotnummer eindigend op een zeven. Is dat toeval? Niet helemaal.

De 7 was in 2020 het meest getrokken eindcijfer in de Staatsloterij

Koop je een Staatslot, dan mag je zelf een eindcijfer kiezen. Veel Nederlanders doen dat ook. Het meest gekozen getal is een 7, waarschijnlijk omdat dat als geluksgetal geldt.

Nou was 2020 voor de meeste mensen niet bepaald een geluksjaar, maar voor mensen met een lotnummer eindigend op 7, was het dat wel. Van alle eindcijfers viel op de 7 het vaakst een prijs.

Vorig jaar trok de notaris in totaal 975 nummers waarop een prijs viel in de Staatsloterij. In 136 gevallen was het eindcijfer een 7. Dat is bijna 14 procent.

Ook wat betreft de grootste prijzen was de 7 in 2020 de meest gunstige keuze. Van de 20 prijzen van €1 miljoen of meer, vielen er liefst zeven op een lotnummer eindigend op 7.

Het minst getrokken eindcijfer was in 2020 de 6, met maar 69 winnende nummers, dus bijna de helft minder.

Is dat toeval?

Is het toeval dat het favoriete eindcijfer onder lotenkopers ook het vaakst getrokken is? Niet helemaal.

De Staatsloterij gebruikt bij de trekkingen alleen lotnummers die daadwerkelijk verkocht zijn. Omdat veel mensen een 7 als eindcijfer kiezen, zitten er meer lotnummers eindigend op een 7 ‘in de pot’ en dus worden die vaker getrokken.

Let op: dit betekent NIET dat je meer kans hebt om te winnen met een 7 of dat dit het beste eindcijfer is. Hoe zit dat?

  • Voor de prijzen waarvoor een geheel lotnummer wordt getrokken, waaronder de jackpot, geldt dat ieder lotnummer dezelfde winkans in de Staatsloterij heeft. Alle verkochte lotnummers gaan bij wijze van spreken in een pot en er wordt er per prijs één uitgehaald.
  • Voor de kleinere prijzen wordt niet een geheel lotnummer getrokken maar één of meer eindcijfers. Deze worden niet uit de verkochte lotnummers getrokken, maar vallen geheel willekeurig. Deze vallen dus niet vaker op een 7 dan op andere eindcijfers.

De hoogste prijs van 2020, de jackpot van €30 miljoen in de Oudejaarsloterij, viel overigens niet op een 7 maar op een 4.