‘Win je een miljoen? Vertel het niet verder!’

12 October 2020 - 16:05

Win je een grote prijs bij Nederlandse Loterij, dan helpt Tatiana Pijnenburg je verder. Haar advies? Zeg niks!

Hoera, gewonnen!
Hoera, gewonnen!

Tatiana Pijnenburg heeft een bijzondere baan. Ze begeleidt prijswinnaars die meespelen met een van de loterijen die worden georganiseerd door Nederlandse Loterij (‘Waar heel Nederland wint’).

Nederlandse Loterij heeft veel spellen in haar portefeuille. De bekendste is zonder twijfel de Staatsloterij. Maar ook de Nederlandse krasloten zijn van Nederlandse Loterij. Net als Toto en Lucky Day.

De speciale Winnaarskamer

Pijnenburg heeft onlangs een leuk en interessant interview gegeven aan Linda. Daarin vertelt ze, wat haar werk zoal inhoudt. ‘Het is mooi werk om te doen!’ Dat gelooft de Loterijman meteen.

Alle mensen die bijvoorbeeld alle Lottogetallen goed voorspellen, worden door Pijnenburg ontvangen in de speciale Winnaarskamer van Nederlandse Loterij in het hoofdkantoor in Rijswijk. Dan staan de bloemen en de champagne al klaar. Feestelijk. Winnaars mogen hun familie meenemen.

Bellen met de bank

Het winnende lot wordt gecheckt. Is alles in orde, dan ontvangen jackpotwinnaars hun geldprijs niet cash. Het geld wordt overgemaakt. Moet je loterijbelasting betalen – alleen grote prijzen die je wint bij de Staatsloterij zijn belastingvrij – dan houdt Nederlandse Loterij dat bedrag automatisch in.

Volgens Pijnenburg is het een goed idee om alvast je bank te bellen, dat er een groot bedrag aankomt. ‘Als je dit [een groot bedrag] wilt overboeken naar een spaarrekening, kan dat niet zomaar. Het is net even anders dan geld overmaken naar je boodschappenpotje.’

‘Geniet van je winst’

Je gewonnen geld overboeken naar je spaarrekening is altijd een van de eerste adviezen die Pijnenburg geeft. Niet voor niks. Zo geef je jezelf even de tijd om aan je nieuwe fortuin te wennen – en doe je geen domme dingen. Pijnenburg:

‘Zo parkeer je het geld even ergens anders terwijl je nadenkt wat je met je euro’s gaat doen. Het is belangrijk om daar goed de tijd voor te nemen, maar kleine cadeaus voor jezelf kunnen prima. Koop iets leuks voor jezelf, maar neem de tijd om te kiezen wat je met het geld wilt doen. Probeer zoveel en zolang mogelijk van dat geld te genieten.’

'Wees voorzichtig'

Tatiana Pijnenburg raadt prijswinnaars aan om niet te veel mensen te vertellen over de nieuw verworven rijkdom. Mensen die de juiste getallen voorspellen van Eurojackpot moeten hun mond houden.

‘Het kan heel verleidelijk zijn om over zo’n miljoenenprijs te praten, maar zorg dat je het slechts laat weten aan een klein groepje mensen. Je volwassen kinderen bijvoorbeeld, of heel goede vrienden. Meestal gaat dit vanzelf: de eerste weken na het winnen van een loterij zijn mensen vaak zelf nog van slag en daardoor van nature al voorzichtiger.”

Miljonairsdiner

Hoe moet je je financiële vreugde dan delen? Nou, op het jaarlijkse Miljonairsdiner bijvoorbeeld, dat de Nederlandse Loterij organiseert voor jackpotwinnaars.

‘Dat zijn leuke avonden. De prijswinnaars kunnen hun verhalen delen en peilen hoe het anderen vergaan is na hun winst. Ik begrijp van hen dat ze dit heel prettig vinden. Je maakt iets heel unieks mee. Het is fijn om daar toch met iemand over te kunnen levelen.’

Maakt geld gelukkig?

En als laatste moet natuurlijk dé hamvraag gesteld worden: maakt geld echt gelukkig? Pijnenburg:

‘Oeh, ik denk dat geluk van veel verschillende factoren afhankelijk is. Geld geeft mensen vooral een stukje vrijheid. Ze kunnen hun dromen gaan waarmaken, krijgen extra vrije tijd die ze kunnen besteden aan quality time met mensen van wie ze houden. Dat is vaak waardevoller dan het geld zelf.’