4 loterijwinnaars die alles verloren

9 juni 2020 - 11:22

De jackpot winnen willen we allemaal. Of toch niet...?

Pas goed op je geld, het kan zo weg zijn...
Pas goed op je geld, het kan zo weg zijn...

Geld winnen, daarom speel je mee met loterijen. Dat je met je deelname ook goede doelen steunt is natuurlijk hartstikke mooi meegenomen. Een onvervalste win-win situatie.

Maar stel, je wint de hoogste jackpot van Nederland, word je dan ook automatisch gelukkig? Nou, de meeste mensen natuurlijk wel.

Die kopen hun droomhuis, maken droomvakanties en rijden voortaan uitsluitend nog in hun droomauto. Maar er zijn, zoals altijd, uitzonderingen. Lees mee.

Van €2.500.000 naar €9,-

In oktober 2005 wint Roger Griffiths de jackpot in de Nation Lottery, zeg maar de Britse Staatsloterij. Er wordt omgerekend een slordige €2,5 miljoen op zijn girorekening gestort. Alleen al aan rente ontvangt Grittiths voortaan €380,- per dag. Hoezee.

Griffiths doet allemaal leuke dingen. Zo neemt hij een plaat op met de band waarin hij speelt, met vrienden van de universiteit, in een professionele platenstudio.

Met zijn vrouw Lara onderneemt hij luxe tripjes naar Monaco, New York en Dubai en dan telt de Loterijman de weekendjes Londen en Rome nog niets eens mee, want die worden ‘gewoon’ voor het echtpaar.

In de garage staan fraaie auto’s, weet dagblad Daily Mail:

'The double garage outside housed Roger’s £28,000 Porsche Carrera (with personalised number plate) and Lara’s £24,700 Lexus 4x4.'

Wat de Daily Mail ook weet is dat Griffiths inmiddels zo goed als failliet is. Hij heeft simpelweg te veel geld uitgegeven. Zijn vrouw is niet boos, maar woedend en wil van hem scheiden. Van miljonair tot sloeber. De Loterijman schudt zachtjes zijn hoofd.

Van $16,2 miljoen naar $450,- per maand

Maar het kan natuurlijk altijd erger. William Post, zeg maar Bud, wint in 1988 de jackpot in de Pennsylvania Lottery. De Loterijman citeert de Washington Post:

‘He told newspaper reporters that on the day he bought his winning lottery ticket in 1988, he was on disability and his bank account totaled $2.46.

He pawned a ring for $40 and handed Ann Karpik, his landlady and occasional girlfriend, the cash for 40 tickets in the state lottery. Among the tickets was the winning one.’

Over een lucky day gesproken, wat jij.

Na het winnen van de jackpot geeft Bud in twee weken tijd $300.000,- uit. Niet erg, maar hij blijft in dat ongekende tempo geld verbranden. In 1996 zit hij aan de grond en koopt opnieuw loten voor het winnen van de loterij.

Dit keer heeft hij geen lucky day.

Wat overblijft is een uitkering van $450 per maand, omdat Bud arbeid ongeschikt is geraakt door zijn val van miljonair, tot krantenjongen. Bud overlijdt in 2006, zonder een cent, maar wel met een eigen Wikipediapagina.

Van €2,5 miljoen naar €2500,-

Callie Rogers was de jongste winnaar van de Lotto ooit. Als ze zestien jaar is wint ze in de Engelse Lotto de jackpot van omgerekend een slordige €2,5 miljoen in 2003. Yeah!

De cassière uit Cumbria, een graafschap in het noordwesten van Engeland, stopt met werken en gaat helemaal los. Ze geeft haar gewonnen geld uit aan plastische chirurgie, nachtjes uit vol drank en drugs, vakanties en luxe cadeaus. Dagblad The Sun:

‘Callie forked out £11,500 on two boob jobs, £300,000 on clothes, make-up and tattoos, £85,000 on top-of-the-range sports cars, and a quarter of a million pounds on cocaine.’

Uiteindelijk houdt Rogers ongeveer €2500,- over plus twee kleine huizen, dat dan weer wel. Hoe het nu met haar gaat? Je kunt haar volgen via Instagram.

Voor de goede orde: In Nederland speel je uitsluitend mee met loterijen als je achttien jaar of ouder bent. En dat is misschien niet voor niets…

Van $27 miljoen naar $0,-

In de Verenigde Staten is het een bekend verhaal. David Lee Edwards uit Ashland, Kentucky, wint in 2003 de jackpot van de Powerball-loterij. Hij casht $27 miljoen. Champagne!

Lee Edwards gaat lekker aan de geldsmijterij. De USA Today weet er alles van:

‘After he won the jackpot, Edwards and his wife spent the earnings on a mansion, dozens of expensive cars and a jet. Edwards bought a $1.6 million house in a private tennis and golf community in Palm Beach Gardens.

Edwards spent another $600,000 on another home. He also bought a $1.9 million LearJet, three losing racehorses and two businesses worth $4.5 million.’

In 2006 is al het geld op.  De Daily Mail:

‘Edwards died “alone and penniless” in hospice care at the age of 58 in 2013, just 12 years after the lottery changed his life.’