Britse kinderen mogen geen loten meer kopen

27 July 2020 - 16:07

Kinderen in het Verenigd Koninkrijk mogen nu nog krasloten kopen en meedoen aan de Lotto. Binnenkort niet meer.

Zij mocht nog wel meespelen...
Zij mocht nog wel meespelen...

Ben je nog geen 18, dan hoef je in Nederland niet aan te kloppen bij de sigarenboer voor een kraslot of Staatslot. Meedoen aan kansspelen is hier namelijk streng verboden voor minderjarigen.

In het Verenigd Koninkrijk is dat anders. Daar mag je vanaf je 16e verjaardag legaal een gokje wagen. Niet in het casino en ook niet op de paardenrenbaan, want daar moet je net als in Nederland 18 voor zijn. Maar een kraslot kopen of meedoen aan EuroMillions, dat is helemaal prima.

Tenminste, voor zolang als het duurt. De Britse premier Boris Johnson heeft een nieuwe wet aangekondigd waarmee het voor 16- en 17-jarigen verboden wordt om mee te doen aan een loterij. De wet zou ‘binnen enkele maanden’ van kracht moeten worden.

Krasloten voor kinderen

De premier kwam met het plan na alarmerende berichten in de media over ‘massale gokverslaving’ onder kinderen. Volgens een onderzoek van de Britse kinderbescherming zouden zelfs 55.000 jongeren een gokprobleem hebben.

De nationale loterij-organisatie Camelot zou de deelname door minderjarigen zelfs stimuleren met krasloten gericht op de jeugd. Zo zijn er krasloten gebaseerd op kinderbordspellen en is er een kraslot met als thema Love Island, een onder jongeren populaire realityshow.

Steun uit onverwachte hoek

Boris Johnson krijgt steun voor zijn plannen vanuit verrassende hoek. Influencer Jane Park (24) won op haar 17e een miljoen pond toen ze voor het eerst een EuroMillions-lot kocht. Ze verbraste het geld aan auto’s, vakanties, kleding en plastische chirurgie, maar gelukkiger werd ze daar niet van, bekende ze aan de Britse krant The Sun:

‘I thought it would make my life ten times better but it’s made it ten times worse. I wish I had no money most days. I say to myself, ‘My life would be so much easier if I hadn’t won.’

Park juicht de wetswijziging dan ook van harte toe.

Foto: The National Lottery