Dippen? Lees dit voor je meedoet aan een loterij op Facebook

4 February 2020 - 17:14

Wil je meedoen aan een loterij op Facebook, oftewel dippen? Lees hier hoe je voorkomt dat je wordt opgelicht.

Dippen? Lees dit voor je meedoet aan een loterij op Facebook

Sinds een paar jaar zijn er besloten of geheime groepen op Facebook waar je voor een paar euro kan meedoen aan een loterij. Dippen heet dat.

Vaak wordt er een geldbedrag verloot, maar er zijn ook dips waarbij je bijvoorbeeld iets van speelgoed wint of zelfs een smartphone.

Dippen is eenvoudig en snel. Je kiest een lootje, betaalt via een Tikkie en als alle lootjes verkocht zijn, vindt er een trekking plaats en hoor je direct of je een prijs gewonnen hebt.

Geen garantie dat dippen eerlijk is

Het lijkt een leuke, goedkope manier om een gokje te wagen, maar pas op: er is geen enkele garantie dat dippen eerlijk verloopt.

De Kansspelautoriteit waarschuwt vandaag dan ook voor dippen en adviseert om niet mee te doen aan dit soort loterijen op Facebook.

Bernadette van Buchem van de Kansspelautoriteit zegt het volgende over dippen: ‘Of die prijzen ook daadwerkelijk worden verloot en uitgereikt, is de vraag. Dit is voor ons reden aan de bel te trekken. Deze loterijen vinden buiten ieders zicht en elke controle plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.'

Betrouwbare goedkope loterijen

Dippen is dus niet aan te raden. Wil je voor een klein bedrag meedoen aan een loterij die wel betrouwbaar is? Kies dan bijvoorbeeld voor:

Deze loterijen verlopen gegarandeerd eerlijk. Je kunt met deze loterijen veel grotere bedragen winnen dan bij het dippen. En als je wint, weet je zeker dat je je geld krijgt.

Facebook-loterijen die wel oké zijn

Er zijn overigens wel verlotingen op Facebook waar je wel met een gerust hart aan kunt meedoen, in tegenstelling tot dippen. Veel merken organiseren Like & Win-acties. Anders dan bij dippen, kosten deze verlotingen geen geld, dus je loopt geen risico om te worden opgelicht.

Een ander voorbeeld zijn de loterijen van de app Pabbl, waarmee je punten spaart door reclame te kijken op het vergrendelscherm van je smartphone. De punten kan je gebruiken om kans te maken op prijzen als een jaar lang Netflix of een dinerbon. Niets mis mee, want ook deze loterijen kosten je geen geld.