Docu: het eiland dat de jackpot won (en hoe ging het verder)?

7 June 2021 - 12:41

Droom je van het winnen van de jackpot? Hoe zal je leven er daarna uitzien? Bewoners van het Schotse eiland North Uist weten het…

Gewonnen!
Gewonnen!

Lijkt jou het ook zo lekker? Even de juiste nummers van de Eurojackpot voorspellen en voortaan ben je multimiljonair.

De inwoners van het kleine, rustieke Schotse eiland North Uist maakten het mee. Dat wil zeggen, ze wonnen niet de Eurojackpot, maar wel een miljoenenjackpot van de Postcodeloterij.

Rijke vissers

In januari 2020 valt er een zogenaamde Postcode Kanjer op de postcode van het eiland. Bewoners die meespelen met de Postcode Loterij mogen 3 miljoen pond gaan verdelen, dat is 3,5 miljoen euro.

Een hoop geld – en zeker een hoop geld voor de eilandbewoners die hun geld verdienen als visser, als postbode of als suppoost in het plaatselijke, stoffige museum.

Britse media schrijven het volgende over de inwoners van North Uist, een eiland waar de Loterijman ook nog nooit eerder van had gehoord – dus je bent niet de enige:

‘Almost as close to Iceland as London, North Uist’s 1,500 islanders are famed for their self-sufficiency and resourcefulness.

It’s a community that despite not being cash-rich, is wealthy in traditions and language stretching back centuries.’

Niet iedereen wint en niet iedereen wint evenveel

Leuk dat de inwoners die meespelen met de loterij een hoop geld krijgen gestort, maar het scherpe randje van de Postcode Loterij is:

  • Wint een postcode, dan wint niet iedereen die meespeelt met die postcode evenveel geld
  • Wie niet meespeelt met de loterij, voelt de pijn van het missen van de prijs. Hij of zij woont namelijk op dezelfde postcode. Au.

Hoeveel je wint bij de Postcode Loterij hangt af van het aantal maanden dat je meespeelt en hoeveel loten je hebt. Hoe langer je meespeelt, hoe meer Kanjerpunten je spaart, hoe hoger je prijs.

Daarom is het ook zo lastig om op te zeggen. Mensen die de Postcode Loterij opzeggen, verliezen hun opgebouwde Kanjerpunten.

Er zijn ook mensen die niets winnen. Maar zij weten wel: mijn buurvrouw of buurman heeft verdorie wel dik gewonnen. Doet die emotie nog iets, met een kleine gemeenschap als North Uist?

Er zijn 101 loterijwinnaars, er wonen 1600 mensen…

‘Niemand is hier jaloers’

Volgens de burgemeester van het eiland, Roddy Mackay, is er geen sprake van kinnesinne tussen winnaars en de inwoners die met lege handen blijven staan. Dat vertelt hij aan de verslaggevers van het Schotse dagblad Daily Record:

‘Dit heeft het eiland bij elkaar gebracht, iedereen praat online en feliciteert elkaar. Er is geen jaloezie.

Dit is een zeer gevende gemeenschap. We hebben misschien onze verschillen, maar in een gemeenschap als deze zorgt iedereen voor iedereen.’

Hoe gaat het met de winnaars?

Over de winnaars in de kleine gemeenschap is een treffende documentaire gemaakt, die afgelopen zaterdag op televisie is uitgezonden. Maar de Loterijman zou de Loterijman niet zijn, als hij de docu niet hieronder voor je klaar had staan!

De documentaire heet The Scottish Island that Won the Lottery. En duurt een uur.

In de sfeervolle documentaire worden de visser Donald, pachter Attar, postbode Pamela, turfsteker Duncan en whiskyondernemers Kate en Jonny, hoe ze omgaan met hun plotselinge rijkdom.

En o ja, tenslotte moet de Loterijman je nog vertellen dat de winkans op miljoenen bij de Postcode Loterij niet zo heel erg groot is. Een grotere kans op het winnen van een geldprijs heb je bij de Staatsloterij. Vooral als je het beste eindcijfer kiest.

Hieronder staat de docu. Veel kijkplezier!

Beeld: Ben Mann/ Specky Productions/Firecrest Films