Miljoenenspel: review en uitleg

1

miljoen

1 op 4,9

winkans

5,-

lotprijs

trekking: morgen 21:30 uur

  • Elke week 3x kans op €1 miljoen
  • Alle prijzen belastingvrij
  • Maar 5 euro per lot
Uitkeringspercentage 56%
Kans op jackpot circa 1,1 miljoen
Kans op prijs van minimaal je inleg 1 op 6,7
Trekking Elke zaterdag om 21.30 uur

Elke zaterdag drie kansen op €1 miljoen

Het Miljoenenspel is een spel van Nederlandse Loterij, bekend van de Staatsloterij, Lotto en Eurojackpot. Maar Miljoenenspel is lang niet zo bekend, dus tijd voor een Miljoenenspel-review.

Misschien ken je nog de reclame met Patricia Paay:

Uitleg: hoe werkt Miljoenenspel?

Eerst maar even basic uitleg: elke zaterdag is er een trekking van Miljoenenspel. De notaris trekt dan drie winnende lotnummers, voor drie hoofdprijzen: €20.000,-, €10.000,- en €5000,-.

De lotnummers bestaan uit vijf cijfers en een letter. Dus bijvoorbeeld: 12345 L, 56789 T en 09999 R.

Heb je alle cijfers en de letter goed, dan win je de bijbehorende hoofdprijs. Dat is alvast lekker.

Maar nu komt het: de notaris trekt ook een gekleurde bal (paars of groen) én voor elk van de drie lotnummers een geluksletter.

Is de bal paars en is de geluksletter hetzelfde als het winnende lotnummer? Dan wordt de hoofdprijs verdubbeld.

Is de bal groen en is de geluksletter hetzelfde als het winnende lotnummer? Dan win je de jackpot van €1 miljoen.

Overige prijzen Miljoenenspel

Heb je niet alle cijfers goed maar wel 2, 3 of 4 aaneengesloten cijfers, of heb je de letter goed, dan win je een van de troostprijzen. Die variëren van €2,50 tot €450,-.

Waarom zou je meedoen aan Miljoenenspel?

Deze nogal onbekende loterij heeft een aantal voordelen.

Ten eerste betaal je geen kansspelbelasting over de prijzen die je bij Miljoenenspel wint. Dat scheelt bij de hoofdprijzen 30,1%. Win je het miljoen, dan krijg je dus echt een miljoen op je rekening en niet €699.000,-.

Ten tweede worden de winnende lotnummers alleen getrokken uit de verkochte loten. De hoofdprijzen gaan er dus elke trekking gegarandeerd uit.

Toch doen er maar weinig mensen mee aan Miljoenenspel. In 2021 is het miljoen één keer gewonnen, door een speler in Leidschendam. In 2022 is het miljoen er helemaal niet uitgegaan. In 2023 ging de hoofdprijs er ook maar één keer uit; de gelukkige winnaar woonde in Dronten.

Winkansen Miljoenenspel

Het is lastig te zeggen wat de exacte winkansen bij Miljoenenspel zijn, omdat alleen de verkochte lotnummers meedoen in de trekking. Hoe meer deelnemers, hoe minder jouw winkans op de hoofdprijs.

De Nederlandse Loterij communiceert zelf dat de kans op een prijs 1 op 4,9 is. De kans dat je met Miljoenenspel een prijs wint van minstens €5,- is volgens de Nederlandse Loterij 1 op 6,7.

De kans op de jackpot van €1 miljoen zou volgens de Nederlandse Loterij gemiddeld 1 op 1,1 miljoen zijn, maar dat hangt dus af van hoeveel loten er voor een bepaalde trekking verkocht zijn.

Is meespelen een goed idee?

Aan het Miljoenenspel doe je mee omdat je een miljoen wilt winnen, zo simpel is het. De andere prijzen zijn natuurlijk aardig om te winnen, maar daar koop je niet speciaal een lot voor.

Bij Miljoenenspel heb je een kans van ongeveer 1 op 1.100.000 miljoen op een prijs van €1 miljoen. In een normale trekking van de Staatsloterij is je kans op een prijs van tenminste €1 miljoen ongeveer 1 op 1.450.000.

Je winkans bij de Staatsloterij is dus niet eens zoveel kleiner, maar dat is niet het hele verhaal. Een Staatslot (15 euro) kost namelijk drie keer zoveel als een lot voor Miljoenenspel (5 euro). Koop je voor die 15 euro drie loten voor Miljoenenspel, dan is je kans op de jackpot ongeveer 1 op 366.667, dus stukken beter dan de Staatsloterij.

De conclusie van deze Miljoenenspel-review is: wil je per se de hoogste kans op een prijs van €1 miljoen, dan is Miljoenenspel de beste keuze. Maar afgezien daarvan blinkt Miljoenenspel nergens in uit.