Diploterijen op Facebook worden aangepakt

13 November 2020 - 14:46

Loterijen op Facebook hebben geen kansspelvergunning. Daarom worden de loterijen aangepakt door de Kansspelautoriteit.

Deze dip mag wel
Deze dip mag wel

Zogenaamde diploterijen die worden georganiseerd in Facebookgroepen worden in Nederland steeds populairder. Er is alleen wel een probleem. Deze loterijen hebben geen vergunning van de Kansspelautoriteit (Ksa) en zijn daarom illegaal.

De Kansspelautoriteit, een overheidsinstelling uit Den Haag die onder andere toeziet op het eerlijk verlopen van loterijen, heeft aangekondigd dat het diploterijen aan zal gaan pakken. De Loterijman citeert uit het persbericht van de Ksa:

‘De Kansspelautoriteit meldt voortaan illegale diploterijen bij Facebook. De organisatoren worden door de Ksa aangeschreven.

In die aanschrijving staat dat de overtreding bij Facebook is gemeld met het verzoek de Facebookgroep waarin de loterij plaatsvindt, te verwijderen. Facebook heeft hier een procedure voor.’

Geen goed doel

De diploterijen op Facebook zijn onder andere populair, omdat de deelname heel goedkoop is. Deelnemers betalen soms maar een euro om kans te maken op een geldprijs.

Maar je weet nooit zeker of die geldprijs daadwerkelijk wordt uitgekeerd. Bij legale loterijen weet je dat wel. Die loterijen hebben een vergunning van de Ksa en staan onder toezicht van een notaris.

Diploterijen kunnen vrijwel nooit een vergunning krijgen, want zo merkt de Ksa op:

‘De wet zegt dat minstens 40 procent van de opbrengst van een loterij naar een goed doel moet gaan.’

Betrouwbare goedkope loterijen

Wil je graag voor een klein bedrag meedoen aan een loterij die wel 100% betrouwbaar is? Kies dan voor:

Extra voordeel: Je kunt met deze loterijen veel grotere bedragen winnen dan met een diploterij. En als je wint, weet je zeker dat je je prijs krijgt.

Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste loterijen kansspelbelasting betaalt als je meer wint dan €449,-.