Picasso winnen? Doe mee met deze loterij

21 November 2019 - 16:27

Een echte Picasso aan de muur, dat is alleen weggelegd voor superrijken. Tenzij je deze Franse loterij wint.

De prijs: het schilderij Nature Morte uit 1921.
De prijs: het schilderij Nature Morte uit 1921.

Sommigen zullen zeggen: ‘Dat kan mijn kleine neefje ook.’ Voor anderen zijn de schilderijen van de Pablo Picasso (1881-1973) het summum van creativiteit.

Hoe dan ook zijn de werken van de Franse schilder het summum van duur. Zijn schilderij Les femmes d’Alger bracht bij een veiling in mei 2015 bijna 180 miljoen dollar op. De koper: een steenrijke zakenman uit Qatar.

Maar nu is er ook voor gewone stervelingen een kans om een echte Picasso te bezitten.

De Franse hulporganisatie Aider les Autres organiseert deze winter een online loterij met als hoofdprijs het werk met de opbeurende naam Nature Morte (Dode Natuur). Picasso schilderde het in 1921.

Minieme winkans

De loterij heet ‘1 Picasso pour 100 euros’ en loten kosten, inderdaad, 100 euro. Er zijn 200.000 loten beschikbaar, dus de organisatie mikt op een opbrengst van 20 miljoen euro.

Het schilderij Nature Morte heeft een geschatte waarde van een miljoen euro en is meteen ook de enige prijs die in de loterij te winnen valt. Dat betekent dat het uitkeringspercentage wel héél erg laag ligt: 5 procent.

Ter vergelijking: bij de Lotto wordt 50 procent van het ingelegde geld uitgekeerd en bij de Staatsloterij 70 procent. Je winkans is in deze loterij met 1 op 200.000 ook nog eens miniem.

Maar: aan de Picasso-loterij doe je vooral mee voor het goede doel. De opbrengst gaat naar projecten voor schoon drinkwater in Kameroen, Madagaskar en Marokko. Volgens Aider les Autres verbeteren de projecten het leven van zeker 200.000 mensen.

Loten koop je op de site van ‘1 Picasso pour 100 euros’. Je mag maximaal 30 loten kopen. De trekking is op 6 januari 2020.

Denk aan de kansspelbelasting

Kleine kanttekening voor Nederlanders die een kansje willen wagen: als je de Picasso wint, moet je in Nederland 30,1 procent kansspelbelasting betalen over de waarde van het schilderij.

Bij een getaxeerde waarde van een miljoen euro, komt dat neer op een aanslag van 301.000 euro. Heb je dat niet liggen, dan zal je de Picasso direct weer moeten verkopen om de fiscus te betalen. Blijkt zo’n Picasso uiteindelijk dus toch alleen weggelegd voor rijke mensen, ondanks deze sympathieke loterij.