Trend: loterijen waarbij je een huis kan winnen

15 January 2021 - 16:54

In Europa zijn er nu diverse loterijen waarbij de hoofdprijs geen zak met geld is, maar een droomhuis.

Ook een soort van jackpot, toch?
Ook een soort van jackpot, toch?

Meedoen aan een loterij, dat doe je vooral om kans te maken op een miljoenenjackpot. Al is je winkans klein, toch is het leuk om weg te dromen en te fantaseren over wat je allemaal zou doen met zo veel geld.

Voor prijzen in natura lopen de meeste Nederlanders nu eenmaal minder warm. De op millennials gerichte loterij Raffld, met bijzondere ‘experiences’ als prijzenpakket en het motto ‘F*uck Money, make memories’, flopte jammerlijk.

Andere nieuwe loterijen als Care-a-Lot en Lot of Happiness hebben er dan ook wijselijk voor gekozen een jackpot van een miljoen euro in de prijzenpot te stoppen.

Spanje: je huis verloten in plaats van verkopen

In andere Europese landen lijkt het wél te lukken met loterijen die niet draaien om geld. En dan met name loterijen waarbij je een droomhuis kan winnen.

In Spanje is onlangs de nieuwe loterij Sesortea van start gegaan. Via Sesortea kunnen eigenaren van huizen en appartementen in Spanje hun huis verloten in plaats van verkopen.

Bij de eerstvolgende trekking bijvoorbeeld, op 25 maart 2021, maak je voor 5 euro kans op een driekamerappartement pal aan het strand van de Costa de Almería, ingericht en al.

Sesortea presenteert zichzelf als alternatief voor een makelaar en claimt dat je op deze manier meer aan je Spaanse vastgoed kan overhouden dan bij een normale verkoop:

‘Raffling your house is a genius alternative to selling it as you could get 30% more than the house valuation and without having to worry about anything.’

Engeland: stadspaleis als hoofdprijs

Leuk, zo’n strandappartement, maar in Engeland gaan ze nog een stapje verder.

Goededoelenloterij Omaze verloot op 9 april een herenhuis in de Londense wijk Fulham met drie slaapkamers, drie badkamers, een woonkamer, tuinkamer, tv-kamer, apart kantoor en een eigen gym. De waarde… Drie miljoen pond!

Omaze betaalt ook nog alle bijkomende kosten voor de notaris etcetera en je krijgt 10.000 pond om je spullen te verhuizen naar je nieuwe stadspaleis.

Ga je liever niet in Londen wonen? Volgens Omaze is het huis te verhuren voor ongeveer 8000 pond per maand. Lekker.

De opbrengst van deze loterij gaat voor 80 procent naar de British Heart Foundation, die onderzoek doet naar hart-en vaatziekten.

Huizenloterijen in Nederland

Gaan we in Nederland ook loterijen zien met villa’s in plaats van jackpots? Waarschijnlijk niet.

Er zijn in Nederland in het verleden wel een paar eenmalige loterijen geweest waarbij je een huis kon winnen.

Een voetbalclub in het Groningse Eenrum verlootte in 2018 een compleet ingericht vakantiehuis in Landal-park Suyderoog, bij Lauwersoog. Oké, het is geen villa van drie miljoen pond, maar toch niet verkeerd.

Een eenmalige loterij van Stichting Expeditieschip Willem Barentsz, met een grachtenpandje in Harlingen als hoofdprijs, mislukte. Er werden veel te weinig loten verkocht.

Foto: Sesortea