Verantwoord spelen
Loterijen zijn kansspelen en aan alle kansspelen zijn risico’s verbonden. Toch zijn loterijen relatief veilig.
De kans dat je verslaafd raakt aan de Staatsloterij, Eurojackpot of de Lotto is heel klein en van een verslaving aan de Postcode Loterij of de VriendenLoterij heeft de Loterijman nog nooit gehoord.
Vooral kansspelen waarbij er een korte tijd zit tussen de inzet en de uitkomst van het spel (short odds) gelden als verslavingsgevoelig. Denk aan gokkasten en roulette. Je kunt nadat het spel afgelopen is direct opnieuw inzetten, en daarna weer opnieuw enzovoort.
Bij de meeste loterijen zit er juist een lange tijd tussen de inzet en de uitkomst van het spel (long odds). Bovendien is er doorgaans maar één trekking per week of maand, dus de ‘kick’ die een eventuele verslaving zou kunnen triggeren, is er maar heel af en toe. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat loterijverslaving niet vaak voorkomt.
Van de legale loterijen in Nederland is er één die iets verslavingsgevoeliger is: de Krasloterij. Koop je krasloten, dan zie je binnen een paar seconden of je iets gewonnen hebt. En nadat je uitgekrast bent, kun je direct weer nieuwe loten kopen. Volgens sommige verslavingsdeskundigen zouden krasloten dan ook niet open en bloot bij kassa’s moeten liggen.
Loterijen zijn alleen voor 18+
Jongeren onder de 18 vinden het vaak moeilijk om risico’s en gevaren in te schatten. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die al op jonge leeftijd een gokje wagen, meer kans maken op verslaving wanneer ze ouder zijn.
Daarom is het in Nederland verboden om mee te doen aan kansspelen wanneer je nog geen 18 jaar bent.
De loterijen met een Nederlandse vergunning zijn verplicht om duidelijk te communiceren dat alle spellen alleen voor volwassenen zijn. Bovendien moeten ze steekproefsgewijs controleren of hun verkooppunten niet toch loten verkopen aan minderjarigen.
Loop jij risico?
Vraag je je af of je wellicht risico loopt op verslaving aan loterijen? Stel jezelf de volgende vragen:
- Geef je soms meer geld uit aan loten dan je eigenlijk wilt?
- Denk je financiële problemen te kunnen oplossen met een grote loterijprijs?
- Denk je erg vaak aan loterijen?
- Probeer je soms je verlies ‘terug te winnen’?
Is je antwoord op één of meer van deze vragen ja, dan ben je wellicht een probleemspeler. De Loterijman raadt je aan deze zelftest te doen. Binnen een paar minuten weet je wat voor speler je precies bent en of je wellicht iets aan je loterijgewoonten zou moeten veranderen.
Ook goed om te weten: speel je online mee bij de Staatsloterij, Lotto of Eurojackpot, dan kan je limieten instellen in je account. Bijvoorbeeld een maximale inleg van €20,- per week.